Ziare.com

Cinteza (BNR): Am solicitat bancilor transparenta. Majorarea comisioanelor a fost o pacaleala

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 17:28

   

Cinteza (BNR): Am solicitat bancilor transparenta. Majorarea comisioanelor a fost o pacaleala
Scrisoarea BNR privind produsele de economii unde deponentii pierd bani a avut ca scop o mai mare transparenta din partea bancilor, astfel incat clientul sa cunoasca exact costurile, afirma directorul Directiei Supraveghere, Nicolae Cinteza, opinand ca majorarea comisioanelor a fost "o pacaleala".

"Unii au majorat comisioanele. La depozitele la trei luni, scazand dobanzile, era foarte clar ca principalul va fi diminuat. Personal, cred ca a fost o chestie de pacaleala din partea bancilor. Din acest motiv am si cerut: domne, vreau transparenta", a spus Cinteza.

Seful supravegherii BNR a aratat ca nu poate cere bancilor sa-si modifice politica comerciala, dar le poate cere sa fie mai transparente si sa-si asume ca nu mai vor sa atraga sume pe termen scurt.

"Bancile inlocuiesc linile de finantare de la bancile-mama cu resurse interne. Dar acolo vorbim de resurse pe termen mai lung. Si atunci, le intereseaza resursele pe teremene mai lungi, nu pe trei luni. Este de inteles, dar sa fie transparenti", a explicat Cinteza.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

BNR a soliciat bancilor sa adopte anumite masuri in cazul depozitelor

Recent, Banca Nationala a Romaniei a solicitat bancilor sa adopte masuri daca exista situatii in care, din cauza scaderii dobanzilor si majorarii comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai putini bani decat a plasat la constituire, invocand riscul reputational si mediatizarea fenomenului.

"La nivelul Bancii Nationale a Romaniei s-au primit o serie de sesizari care vizeaza aspecte privind modalitatea prin care unele institutii de credit procedeaza la modificarea dobanzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populatie in sens descrescator concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generand, astfel, situatii in care suma care revine deponentului (depozit plus dobanda aferenta) la momentul lichidarii este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informatii au fost intens mediatizate", se arata in circulara transmisa de BNR in sistemul bancar.

Banca centrala a solicitat conducerilor institutiilor de credit sa ia masuri pentru remedierea unor astfel de situatii si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.

Cinteza: Bancile au deficiente in relatia cu clientii

Cinteza a fost de acord ca bancile au de multe ori deficiente mari in relatia cu clientii.

"Vad dupa reclamatiile pe care le primesc. Sunt grosolane. La reclamatii ma uit mereu cand imi vine mapa, pentru ca afli multe lucruri de acolo", a adaugat seful supravegherii de la BNR.

De la mijlocul anului trecut, cand BNR a reluat reducerea treptata a dobanzii, bancile comerciale au replicat o buna parte din miscarea ratei de politica monetara in dobanzile practicate la depozite. Spre finalul anului trecut si la inceputul acestui an, cand banca centrala a lasat mai multa lichiditate in piata, dobanzile interbancare au coborat la minime istorice.

In conditiile unor dobanzi intre 2% si 4,25% pe an la depozitele cu scadenta la trei luni, dobanda incasata la un depozit de 1.000 de lei este de cele mai multe ori mai mica decat comisioanele de administrare lunare stabilite de unele banci. In cazul in care deponentul nu retrage suma la data de scadenta, majoritatea bancilor aplica un comision de 0,5%.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a transmis in repetate randuri mesaje catre banci sa calibreze cu masura tranferul reducerii ratei de politica monetara in dobanzile la depozite, mai ales in contextul in care institutiile se reorienteaza catre veniturile din comisioane, pentru nu-si periclita bazinul de resurse interne.

Pe de alta parte, insa, Isarescu a promovat recent ideea ca economisirea nu o reprezinta doar depozitele bancare, mentionand ca in pietele dezvoltate o pondere mult mai importanta este detinuta de fondurile de pensii si de piata de capital. De altfel, guvernatorul bancii centrale opina intr-un interviu la inceputul acestui an ca, odata cu noile reglementari privind rezolutia bancara la nivel european, piata de capital va prelua treptat din economiile plasate in acest moment in banci de catre persoanele cu foarte multi bani.

La inceputul acestui an, mai multe publicatii din presa centrala au relatat despre produse de economisire in care la scadenta deponentii retrag sume mai mici decat au depus.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 962 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

in anii 90 orice securist spalat isi facea banca,pe care o falimenta

iar datoriile erau preluate la buget ! rezultat,nu mai exista banca romaneasca(exceptand cec)iar conditiile sunt puse de straini:0,0000000001 dobanda la depozite si 199999,999999 dobanda la creditele solicitate de romani...curat murdar ! ne-au luat bancile,ne-ai ingenuchiat,au oprit creditarea,au omorat economia.nimeni nu mai face investitii,nimeni nu mai imprumuta,economia stagneaza ! iar bancile sa nu moara de foame inventeaza fel de fel de comisioane aberante girate de tradatorii nostri conducatori !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor