Cinteza, supraveghetorul-sef al BNR: Ce e mai rau abia urmeaza sa vina

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 19:52
2945 citiri
Cinteza, supraveghetorul-sef al BNR: Ce e mai rau abia urmeaza sa vina
Foto: Money Express

Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, avertizeaza ca noua legislatie a creditarii persoanelor fizice va avea un efect de bumerang. In opinia oficialului BNR, bancile au sarit calul in multe cazuri, dar in acest moment ne aflam in fata unui risc major din cauza proceselor cu care ameninta romanii satui de comisioanele abuzive.

"Ce e mai rau abia urmeaza sa vina. (...) Fenomenul a inceput sa capete asemenea conotatii incat devine ingrijorator", a declarat categoric Nicolae Cinteza, intr-un interviu acordat Money Express.

Oficialul BNR precizeaza totodata ca este de acord cu necesitatea eliminarii practicilor abuzive si netransparente ale bancherilor din Romania, dar legea care clarifica un aspect al creditarii le incurca pe altele. Cinteza spune clar ca nu este de acord cu interventia asupra dobanzilor.

"In ultimul an si jumatate, am cerut sa fie schimbati patru conducatori de banci din Romania. La trei dintre ei, motivele erau clar de practica inadecvata in domeniul comisioanelor si in relatia cu clientii", spune seful supravegherii bancare.

"Veniturile bancii se modifica dintr o data, aceasta este problema pe care o ridicam. (...) Sa modifici prin lege niste dobanzi in contracte este o masura administrativa care distorsioneaza concurenta. Numai inainte de '89 stabilea Raposatu' cursul prin decret", afirma Cinteza, adaugand ca ii e greu sa gaseasca explicatii atunci cand discuta cu omologii lui din strainatate.

Numarul dosarelor impotriva bancilor ar putea ajunge rapid la ordinul zecilor de mii, oficialul BNR declarandu-se surprins ca tocmai ANPC ii indeamna pe clienti sa mearga la tribunal.

Cinteza adauga ca se pot gasi formule care sa impace atat bancile, cat si clientii. Totusi, bancherii se tem si de faptul ca acest scandal ar putea avea substrat politic si electoral deoarece ar putea avea scopul de a mai elibera tensiunile unei populatii saracite de criza. Astfel, bancherii sunt hotarati sa mearga la Comisia Europeana pentru a declansa procedura de infringement impotriva Romaniei.

"Va fi un an de pierdere. Restantele sunt pe un trend de crestere si acum a mai venit si beleaua asta", a conchis Nicolae Cinteza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#ordonanta 50 credite banci, #banci procese clienti abuz, #BNR comisionae banci, #BNR procese banci , #banci