Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit - vezi reactia BNR

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:41
3240 citiri
Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit - vezi reactia BNR

Guvernul a decis, miercuri, ca de la 1 octombrie, clauzele abuzive din contractele de credit pot fi scoase daca instanta suprema considera ca acestea incalca drepturile clientilor.

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu a precizat ca institutia si-a exprimat de nenumarate ori pozitia pe aceasta tema si ca nu comenteaza ce se legifereaza.

"BNR s-a pronuntat ca opinie, dar ce e lege e lege", a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

Oficialul BNR a continuat aratand ca "singura realitatea este ca a aparut o noua reglementare in materie bancara si atat".

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit, a decis Guvernul

Mai mult, Vasilescu a tinut sa precizeze ca, in fapt, BNR nu are nicio legatura cu contractele de creditare.

"Cand la BNR ajung la validare normele de creditare ele nu sunt insotite de mostrele de contracte, asa cum s-a afirmat eronat de multe ori, acele contracte sunt doar legi ale partilor. BNR intervine si a intervenit intr-un singur aspect, asa cum prevede legea, si anume cand bancile incalca ceea ce au semnat", a conchis Vasilescu.

Recent, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a precizat ca clauzele abuzive sau neabuzive fac parte din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite, iar "intr-un stat de drept cand semnezi ceva iti asumi".

Executivul a decis, miercuri, sa nu mai prelungeasca termenul de la care ar intra in vigoare prevederile care dau posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de credit.

Astfel, denuntarea clauzelor abuzive prin procese colective se va putea face dupa 1 octombrie. Termenul a fost amanat anterior de mai multe ori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#BNR clauze abuzive eliminate, #procese abuzuri banci, #contract credit comisioane abuzive, #BNR clauze abuzive , #banci