Explicatia stranie data de Serban Nicolae pentru aducerea aurului in tara: Dumneavoastra va tineti bijuteriile la vecini?

Joi, 28 Februarie 2019, ora 15:15
9083 citiri
Explicatia stranie data de Serban Nicolae pentru aducerea aurului in tara: Dumneavoastra va tineti bijuteriile la vecini?
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Senatorul Serban Nicolae a incercat sa explice, joi, de ce a depus proiectul de lege care obliga Banca Nationala a Romaniei sa aduca in tara rezervele de aur, in prezent pastrate in strainatate.

Astfel, intrebat de ce este necesar sa repatriem aurul, senatorul PSD a dat o explicatie putin stranie: "Dumneavoastra va tineti bijuteriile la vecini? De exemplu, asa cum dumneavoastra va tineti bijuteriile acasa, nu le tineti la vecini si nici nu platiti chirie ca sa vi le tina vecinii, eu cred ca suntem in situatia in care Romania isi poate permite sa isi tina rezerva de aur in propriul teritoriu, in conditii de siguranta, sa nu mai plateasca chirie pentru asa ceva".

Nici in ceea ce priveste modul de utilizare a acestei rezerve de aur, dupa ce va ajunge in tara, Serban Nicolae nu a dat explicatii foarte clare.

"Banca Nationala a Romaniei poate sa utilizeze aceasta rezerva, atunci cand este cazul, pentru asigurarea acelor operatiuni financiare specifice. Asa cum face de altfel si cu rezerva valutara", a spus social-democratul. Insa cand a fost intrebat ce inseamna "operatiuni financiare specificice", senatorul a evitat sa raspunda.

Jurnalistii au insistat insa si l-au intrebat daca aurul ar putea fi folosit, la fel ca in cazul Italiei, pentru acoperirea deficitului bugetar.

"Nu se pune problema schimbarii destinatiei rezervei de aur. Nu este pentru deficit", a raspuns Serban Nicolae.

Totodata, senatorul PSD sustine ca nu este nevoie de acordul BCE pentru repatrierea rezervei de aur.

"Daca era vorba de Statutul BNR in ceea ce priveste partea de organizare si functionare a Bancii Centrale, da, exista niste reguli si niciodata nu mi-am pus problema sa modific ceva in organizarea si functionarea BNR, astfel incat sa introduc incompatibilitati sau zone de conflict cu Banca Centrala Europeana sau cu celelalte banci centrale europene.

In privinta rezervei de aur constituita de BNR, nu exista niciun fel de restrictie, nici nu ar avea cum sa ne impuna BCE sau bancile centrale ale altor state reguli cu privire la acest lucru", a spus senatorul.

Amintim ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, si senatorul Serban Nicolae au depus, miercuri, un proiect de lege care obliga BNR sa aduca in tara rezervele de aur care in prezent sunt pastrate in strainatate.

Joi, social-democratii au venit cu precizari in legatura cu proiectul de lege, argumentand depunerea sa prin faptul ca si alte tari, cum ar fi Germania, Austria, Belgia, Olanda si Elvetia, isi repatriaza rezerva de aur.

"Despre proiectul de lege promovat de presedintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a Romaniei, pentru moment spunem doar atat: Germania isi repatriaza rezerva de aur, Austria isi repatriaza rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elvetia isi repatriaza rezerva de aur", scriu social democratii pe pagina de Facebook.

Argumentele PSD, demontate inca din 2016

Acest subiect nu este nou, inca din 2016 existand critici legate de rezerva de aur. Iar contestatarul de la acea vreme era economistul Lucian Isar, care acuza modalitatea in care aceasta este administrata de catre BNR.

Banca Nationala a Romaniei a raspuns la acea vreme prin mai multe articole de opinie in care a demontat, punct cu punct, toate acuzatiile. Si prin aceste explicatii, BNR demonteaza practic si argumentele aduse azi de PSD pentru proiectul de lege depus in Parlament.

Iar atacurile cu privire la administrarea de catre BNR a rezervei de aur au continuat si anul trecut, ocazie cu care Banca Centrala a venit cu noi explicatii.

Astfel, BNR preciza intr-un comunicat ca mentinerea aurului in custodie la Banca Angliei, una dintre cele mai prestigioase si sigure banci centrale din lume, are ca scop, in primul rand, garantarea faptului ca Romania dispune de o rezerva de aur standardizata si disponibila a fi utilizata ca garantie in cazul unor operatiuni de finantare a tarii in situatii de criza ori pentru o eventuala valorificare intr-o perioada scurta de timp.

"Pastrarea aurului la Banca Angliei confera implicit pietei internationale confortul ca acea rezerva de aur respecta conditiile standard minime pentru tranzactionare imediata", sublinia BNR anul trecut.

Si anul trecut au existat voci care au spus, la fel ca social-democratii acum, ca mai multe tari au repatriat rezerva de aur. BNR a explicat de ce s-a intamplat insa acest lucru.

"Banci centrale precum cele ale Germaniei sau Olandei au repatriat, intr-adevar, o parte din cantitatea de aur depozitata in strainatate, dar cu predilectie pe cea din diferite alte centre (Paris, New York) . In plus, trebuie avut in vedere ca aceste tari detineau peste 70 la suta din rezervele de aur in strainatate, sensibil mai mult decat detinerile Romaniei (60 la suta).

In ceea ce priveste repatrierea rezervei de aur a Bancii Nationale a Ungariei, aceasta fiind foarte mica (3 tone), nu are semnificatie pentru problematica in discutie", a precizat BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#rezerva aur Romania, #Serban Nicolae rezerva aur , #banci