Ziare.com

In ce conditii poate lua BNR aur de la Rosia Montana

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 19:32

   

In ce conditii poate lua BNR aur de la Rosia Montana
BNR ar putea sa cumpere aur din productia de la Rosia Montana, cu conditia ca ponderea acestui metal in rezerva internationala a Romaniei sa se mentina intre 10 si 20%, a declarat, vineri, la Comisia Rosia Montana, Lucian Croitoru, reprezentant al Bancii Nationale.

Potrivit afirmatiilor sale, cantitatea anuala de aur care va fi produsa in aceasta exploatare va fi de aproximativ 10 tone.

"La pretul actual, ar insemna 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, de aur monetar. Aceasta tranzactie pentru BNR nu este o tranzactie iesita din comun. BNR face operatii de acest ordin destul de des", a mentionat Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

El a spus ca achizitionarea de 10 tone de aur pe an de catre BNR ar insemna o crestere in primul an de 10%, in conditiile in care banca are in prezent 103 tone fizice de aur in proprietatea statului roman.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"O crestere de 10%, de asemenea, nu este o crestere iesita din comun", a apreciat Croitoru, adaugand ca, intre 1990 si 2000, BNR a cumparat 37,3 tone de aur.

Rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, care valoreaza aproximativ 3,3 miliarde de euro la cotatiile internationale din luna septembrie. La finele lunii septembrie, rezerva de aur reprezenta 9% din rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur).

"O concluzie legata de productie este aceea ca pe an cantitatea de aur produsa nu este in afara normalului si astfel de tranzactie nu ar fi nici in afara posibilitatilor Bancii Centrale a Romaniei", a afirmat Lucian Croitoru.

Motivele pentru care BNR nu poate cumpara aurul de la Rosia Montana - Unde a gresit Basescu

Reprezentantul BNR a aratat ca o eventuala cumparare de aur de la Rosia Montana va depinde si de pretul acestuia.

"In lume, costurile de tranzactie, de transport al aurului nu costa mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpara din orice loc. O decizie cu fundament de cumparare a aurului se refera la pret", a subliniat el, adaugand ca BNR are intotdeauna in vedere rationalitatea economica.

El a amintit ca BNR a stopat cumpararea de aur in anul 2000, in conditiile in care cu un an inainte s-a introdus TVA de 19% pentru tranzactiile cu aur, fapt care "a facut aurul prea scump".

"O decizie de cumparare de aur are la baza si raportul dintre pretul intern si cel international al aurului", a declarat Croitoru.

Referindu-se la un eventual drept de preemptiune al BNR pentru cumpararea aurului, el a aratat ca acest lucru nu inseamna neaparat exercitarea acestui drept si nici nu inseamna cumpararea de catre BNR a unei anumite cantitati de aur.

"Avem in rezerva BNR o anumita structura pe care noi o consideram optima intre aur, euro, dolari, DST. In general, ponderea aurului in acesata rezerva a oscilat intre 10 si 20% din rezerva internationala a Romaniei. Astazi avem o pondere a aurului de aproximativ 10% si au fost ani cand BNR a avut si 21% ponderea aurului in totalul rezervei. Ce spun aceste cifre? Ca este ceva loc de cumparare din moment ce noi am avut si consideram ca este optim aceasta proportie intre 10 si 20%. Exista ceva loc pentru cumpararea de aur", a afirmat Croitoru.

Basescu: BNR sa cumpere aur de la Rosia Montana, sa ramana in tara pana la ultimul gram

El i-a atentionat pe membrii Comisiei, de asemenea, ca trebuie tinut cont ca este optim ca rezerva valutara a BNR sa acopere circa sase luni de importuri de bunuri si servicii.

"Cumpararile de aur ale BNR, daca vor fi, trebuie sa fie facute in cantitati care sa nu deterioreze proportiile mentionate. Decizia de cumparare a aurului, daca va fi, va apartine Consiliului de Administratie al BNR, altul decat cel de astazi, pentru ca la anul consiliul se va reinnoi", a mentionat reprezentantul BNR.

Potrivit afirmatiilor sale, "pretul aurului poate provoca surprize".

"Este foarte important sa aveti in vedere ca, potrivit standardelor internationale de contabilitate, o cresterea pretului aurului provoaca un efect de evaluare pe care BNR il pune intr-un fond de rezerva. El nu produce profituri pentru banca sau venituri. In schimb, cand pretul aurului scade, el poate sa produca pierderi", le-a mai spus el parlamentarilor.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1982 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Parlamentul "DESTEPTILOR NEAMULUI" de ce nu face o lege prin care

..... se se infiinteze o Regia Nationala a metalelor nobile, in administrarea BNR ?

 

 

intrebati-i pe Iliescu, Petre Roman

si ceilalalti
de ce au declarat fabricile din Romania "mormane de fier vechi" si le-au falimentat .
Industria de prelucrare a fost pusa la pamant .
Fratele lui Mihaita Calimente a demolat uzine vechi si de renume in industria metalurgica , de exemplu .

Si lumea il voteaza pe Petre Roman .....
scarba mi-e .....

 

 

Buni afaceristi,furam de la noi si dam la altii

Dar de ce trebuie sa cumpere Romanie propiul aur cand se puteau incheia contracte avantajoase?Le vindem rezerva de aur unor companii dupa care ei ne fac pertul daca vrem sa cumparam de la ei.In concluzie:
Ce ne platesc ei pentru exploatarea aurului noi platim inapoi cumparand aur de la ei.
Unde esti Ceausescule Doamne ? !
Ceausescu cu 4 clase a le lui a facut afaceri mai avantajoase pentru Romania decat toti economistii nostrii de dupa 1989.

 

 

de destepti ce sunt !

Presedintele Basescu a spus ceva valabil ,
astia de la BNR se fac ca nu pricep : sa ia aur si sa emita masa monetara ca sa impulsioneze economia .
Se pare insa ca BNR are alte socoteli .
Si mai vad ca unii incearca manipulari si intoxicari prin comentariile lor de 2 lei ....

ps -
va aduceti aminte cu viitura de pe Dunare de s-a dus Boc la Galati ?
Ei bine , din toti desteptii de la Guvern si nu numai , nimeni nu a fost in stare sa gandeasca sa dea drumul la ecluza de la Canalul Dunare-M. Neagra . A trebuit ca un simplu tehnician sa dea telefoane si sa le zica , si s-a evitat inundatia .....
Daca aveti o idee nu va sfiiti sa scrieti un e-mail la Guvern !
Cu stima .

 

 

pana atunci...

pana sa ajungem la conditii, nu e mai indicat sa inceapa odata proiectul? Ca in afara de aur, vorbim si de locuri de munca,investitii in patrimoniu, ecologizare, beneficii care nu se vor vedea, daca proiectul ramane tot in standby

 

 

Cati dintr romani inteleg?

Mai zilele trecute T.B. vorbea tampenii pe seama cumpararii de aur de la R.M.! Niste aiureli, sa vorbesti ca sa te auzi, cam asa se intelegea. De ce nu se consulta cu cei de la Banca Nationala, inainte de a iesi pe tv?
Mai provoaca si istericale in populatie si lozinci cu "sa nu se scoata aurul tarii" sau "Banca Nationala sa aiba dreptul de al cumpara" Nici o gandire economica!
Vai de noi cu asa conducere! Articolul e de bun simt, dar cati il inteleg?

 

 

Chestia asta este uimitor de simpla !

Ca tot ceea ce se intampla pe planeta de sute de ani, in aceeasi maniera, dupa acelasi scenariu, si extrem de ....simplu ! Este o alta momeala, ca protestele sa mai inceteze, BNR cumpara aurul. Il cumpara de la cine ? De la investorul strain ! Dar intre timp, se mai schimba legile, se mai dau ordonante de urgenta, se poate cumpara aur mai ieftin din alte tari, BNR-ul isi schimba opinia, etc, etc. Intre timp s-a dat drumul la exploatare ,faptul bazandu-se si pe aceasta momeala smechereasca. Si poporul mai este inselat inca odata !!!
Treziti-va oameni buni !!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor