Prima Casa, joc in trei

Joi, 28 Mai 2009, ora 12:40
2393 citiri
Prima Casa, joc in trei

Programul "Prima Casa" anuntat de Guvernul Boc s-a transformat treptat intr-un "joc in trei" datorita efectelor pe care aprobarea acestuia le-ar avea asupra activitatilor bancilor comerciale.

Miza este relansarea creditarii, care a devenit un fel de minge de ping-pong intre autoritatile guvernamentale, BNR si bancile comerciale din Romania. Fiecare dintre partile implicate asteapta o mutare decisiva din partea celorlalti factori de decizie.

Astfel, institutiile de creditare asteapta ca BNR sa modifice normele de creditare a populatiei, banca centrala asteapta la randul sau o reactie din partea bancilor la decizia de reducere a dobanzii de politica monetara, iar reprezentanii Executivului asteapta ca Banca Nationala sa elibereze in piata o parte din rezerva minima obligatorie.

Ultimii care au acuzat bancile din Romania ca nu fac nimic pentru a relansa creditarea sunt reprezentantii comisiei de buget-finante din cadrul Parlamentului.

Acestia sustin ca bancherii tin prea mult la profituri si nu vin cu solutii concrete, mai ales ca riscurile s-au redus simtitor in contextul unui curs valutar stabil si a unei inflatii echilibrate.

In replica, bancherii sustin ca relansare creditarii nu se poate produce atat timp cat aceasta nu se face pe fundamente foarte solide pentru a nu destabiliza si mai tare piata. In caz contrar, piata s-ar destabiliza si mai tare, iar clientii ar avea si mai mult de suferit, informeaza The Money Channel.

Relaxarea normelor de creditare

Fundamentul solid care trebuie sa stea la baza deblocarii imprumuturilor este unul si acelasi lucru cu relaxarea de catre BNR a normelor de creditare. In principiu, bancherii reclama faptul ca normele actuale sunt cele din vara anului trecut, cand banca centrala avea ca obiectiv principal reducerea ritmului de crestere a creditarii.

In viziunea acestora, BNR ar trebui sa renunte la politica prudenta, care nu a putut impiedica bancile sa raporteze pe activitatea de creditare cresteri anuale substantiale, si sa treaca la o politica de garantare.

Altfel spus, bancile asteapta ca altcineva sa gaseasca solutii prin care sa le minimalizeze riscurile de creditare. Acesta este si motivul pentru care sunt si nu prea de acord cu programul "Prima Casa".

Pe de o parte, bancile sunt multumite ca prin garantia statului se reduc simtitor riscurile aferente creditarii, iar pe de alta parte vor sa aiba la indemana instrumente mai clare prin care sa poata executa mai usor garantia statului.

Daca va fi pus in practica, chiar si in forma prezentata de oficialii guvernamentali, programul "Prima casa" va contribui semnificativ la reluarea creditarii si, implicit, la relansarea activitatii a sute de agentii imobiliare.

Cresc preturile caselor?

Ce inseamna asta? Nu doar ca vom lua credite mai usor, ci si ca preturile de pe piata imobiliara vor reintra pe un trend ascendent. Constienti de acest fapt, bancherii au nevoie inca de pe acum sa stie ca atunci cand preturile de pe piata imobiliara vor incepe sa creasca intr-un ritm mai accelerat nivelul garantiei oferite de catre stat va tine pasul.

Fara aceasta certitudine, relansarea creditarii ar putea fi doar un foc de paie, iar drumul bancilor catre profiturile de altadata obtinute in urma activitatii intense de creditare sa ramana doar o amintire.

Presiune pe autoritati pun si reprezentantii constructorilor. Acestia vor ca Ministerul de Finante sa reduca TVA-ul la constructiile de locuinte pentru proiectul "Prima Casa", de la 19% la 5%, ceea ce i-ar ajuta sa-si diminueze nivelul pierderilor.

Momentan, din cauza acordului cu Fondul Monetar International, adoptarea unei astfel de masuri este imposibila.

"Toata lumea a cerut ca TVA-ul la constructiile de locuinte la "Prima Casa" sa fie redus de la 19 la 5%. Lucrurile acestea s-au intamplat si in Italia, si in alte state, mai ales la constructiile de locuinte, dar nu cred ca Ministerul de Finante poate sa faca lucrul acesta, in momentul de fata, mai ales ca sunt si constrangerile acordului cu FMI. Imi vine greu sa cred ca vom face lucrul acesta", a declarat ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, citat de NewsIn.

Tot pentru a fii siguri ca isi mai pot salva o parte din afacerile imobiliare, constructorii au mai solicitat Executivului ca programul "Prima Casa" sa se aplice doar pentru locuintele noi, adica pentru cele pe care nu au apucat inca sa le vanda.

Una peste alta, relansarea creditarii se va produce abia in momentul in care unul dintre cei trei jucatori va ceda in fata presiunii venite dinspre ceilalti factori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#programul Prima Casa, #relansare creditare, #bancheri, #BNR, #banci comerciale, #masuri guvernamentale , #banci