Creditele in franci elvetieni, indezirabile pentru BNR

Luni, 19 Mai 2008, ora 17:30
2571 citiri
Creditele in franci elvetieni, indezirabile pentru BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) sugereaza bancilor comerciale sa renunte la acordarea de credite in franci elvetieni, deoarece acestea se pot dovedi scumpe pe termen lung, a declarat joi viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

"Francul elvetian poate fi scump in timp, iar oamenii ar trebui sa fie foarte prudenti in privinta aceasta", a spus Cristian Popa (foto), la un seminar despre stabilitate financiara organizat in cadrul reuniunii BERD de la Kiev.

Oficialul BNR a mentionat ca, in cazul in care banca centrala ar lua masuri administrative care sa limiteze creditele in "monede exotice" precum francul elvetian, bancile din alte state membre ale Uniunii Europene ar putea acorda oricand astfel de credite prin deschiderea unor simple birouri locale.

Director executiv al Raiffeisen International, Herbert Stepic, care este si vicepresedinte al RZB, a carei subsidiara din Romania acorda credite in franci elvetieni, sustine insa ca BNR ar trebui sa ia masuri administrative de limitare a creditelor in monede exotice, deoarece altfel este suficient ca o singura banca sa le acorde, pentru ca piata sa oblige si alte banci sa faca la fel.

"Am vrea sa renuntam sa acordam credite in franci elvetieni in Romania, dar atat timp cat ceilalti o fac, nu putem sa ne scoatem singuri de pe piata", a spus Stepic, la acelasi seminar.

Viceguvernatorul Cristian Popa a precizat, insa, ca bancile straine ar putea ataca segmentul de persoane cu venituri mari, in cazul in care banca centrala va scoate francul elvetian din portofoliul bancilor locale.

Inca din februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca avansul creditelor in monede exotice implica riscuri valutare foarte ridicate, desi dobanzile la aceste credite sunt mai mici.

"Francul elevetian este in mod traditional o moneda de refugiu", in care fac plasamente investitorii in perioade tulburi, intarindu-l, explicase Isarescu.

Creditele in franci elvetieni se regasesc in oferta mai multor banci de pe piata romaneasca, intre care Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Millennium Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si Volksbank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#BNR, #credite, #franci elvetieni, #monede exotice , #banci