Criza sanitara ii face pe romani sa economiseasca mai mult: populatia, mai prudenta decat companiile

Marti, 23 Iunie 2020, ora 12:49
3132 citiri
Criza sanitara ii face pe romani sa economiseasca mai mult: populatia, mai prudenta decat companiile
Economisire, depozite populatie SURSA:https://pixabay.com/vectors/much-coin-gold-golden-profit-3890912/

Romanii par a fi mai constienti de finantele lor personale in perioadele de criza. Grija zilei de maine se simte probabil mai pregnant in aceste momente, fapt ce se transforma, pe de o parte intr-un proces de reducere a cheltuielilor si pe de alta parte in altul de economisire. Conform statisticilor BNR soldul depozitelor neguvernamentale (banii economisiti de populatie si companii si plasati sub forma de depozite in banci) si-a continuat tendinta ascendenta in luna aprilie.

Depozitele neguvernamentale au crescut cu 0.7% luna/luna la 378,4 miliarde lei in aprilie, marcand astfel un nivel record. Depozitele neguvernamentale in lei au crescut cu un ritm lunar de 0.8%, ajungand la 241,1 miliarde lei. Cresterea componentei populatie de 3.4% luna/luna, pana la 138 miliarde lei a contrabalansat declinul inregistrat pe segmentul companii cu 2.5% luna/luna, pana la 103,2 miliarde lei.

Depozitele neguvernamentale in valuta au urcat cu 0.6% luna/luna, pana la 137.3 miliarde lei in aprilie, ca urmare a cresterii componentei populatie cu un ritm lunar de 1.4% la 98,9 miliarde lei. Depozitele companiilor s-au ajustat cu o dinamica lunara de 1.6% pana la 38,4 miliarde lei.

In dinamica an/an depozitele neguvernamentale si-au incetinit totusi cresterea de la 13.6% in martie la 12.2% in aprilie. Trebuie remarcata majorarea depozitelor neguvernamentale in valuta cu 19% an/an, miscare influentata in mod cert de deprecierea leului. Componentele populatie si companii au crescut cu 18.6% an/an, respectiv 20% an/an. Totodata, depozitele neguvernamentale in lei au consemnat un avans de 8.6% an/an in aprilie: pe segmentele populatie si companii s-au inregistrat cresteri cu 12.2% an/an, respectiv 4.2% an/an.

Depozitele populatiei au crescut pana la 236.9 miliarde RON in perioada ianuarie-aprilie, in timp ce depozitele companiilor s-au diminuat pana la 141.5 miliarde RON in primele patru luni din 2020.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#economisire, #depozite bancar, #depozite lei, #depozite valuta , #banci