Datoriile rau platnicilor la banci au crescut cu 63% in primul semestru

Joi, 21 August 2008, ora 18:26
1167 citiri
Datoriile rau platnicilor la banci au crescut cu 63% in primul semestru

Valoarea restantelor bancare acumulate de populatie a urcat in primele sase luni ale anului cu 63% peste nivelul raportat in perioada similara a anului trecut, pana la nivelul de 700 milioane lei, potrivit datelor publicate, joi, de Banca Nationala a Romaniei.

Biroul de Credit avea la sfarsitul lui iunie 2008 peste 527.000 de restante in evidenta, cu 40% mai multe decat la jumatatea anului trecut.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata in cazul restantelor la imprumuturile in euro, suma care s-a dublat fata de luna mai 2007, pana la echivalentul a 109,4 milioane lei.

Cele mai mari datorii sunt realizate de restantierii care au primit credite in lei, suma ce ajunsese in iunie 2008 la aproape 590 milioane lei, cu 57,8% mai mult decat in luna similara din 2007, releva datele BNR.

Numarul romanilor care au restante mai mari de 30 de zile la credite a ajuns la aproape 393.000 in iunie 2008, in crestere cu 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu peste 11% fata de sfarsitul lui 2007.

Creditele cu restante mai mari de 90 de zile inregistreaza cele mai mari datorii, in valoare de 508,35 milioane lei, suma de doua ori si jumatate mai mare fata de cea din iunie anul trecut, si in crestere cu 34% fata de sfarsitul lui 2007.

In prezent, Biroul de Credit primeste informatii de risc furnizate de 29 de banci, a caror cota de piata pe segmentul imprumuturilor pentru populatie insumeaza peste 98%. Dintre acestea, 23 de banci, cu o cota de 92% pe segmentul bancar de retail, transmit si primesc informatii pozitiva.

De asemenea, Biroul de Credit primeste informatii de la opt societati de credit de consum, dintre care patru transmit si informatii pozitive, si de la doua firme de leasing, care de asemenea transmit si informatii pozitive.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#credite, #restante, #datorii, #BNR , #banci