Fost viceguvernator BNR, propunerea Romaniei pentru o functie-cheie la Banca Europeana de Investitii

Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 13:44
2805 citiri
Fost viceguvernator BNR, propunerea Romaniei pentru o functie-cheie la Banca Europeana de Investitii
Foto: Arhiva BNR

Cristian Popa, care are o experiente de 16 ani la Banca Nationala a Romaniei (BNR), a fost desemnat, vineri, candidat pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI) din partea tarii noastre.

"Propunerea Ministrului Finantelor Publice (MFP) a fost aprobata de presedintele si Guvernul Romaniei, prin adoptarea Memorandumului pentru desemnarea domnului Cristian Popa in calitate de candidat al Romaniei pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii.

Urmeaza acum un proces de avizare interna al Bancii Europene de Investitii, in conformitate cu regulile de procedura existente. Din 2012, reprezentantul Romaniei la BEI a fost Mihai Tanasescu", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul MFP.

Cristian Popa are o experienta de 16 ani in Banca Nationala a Romaniei si a avut trei mandate consecutive in pozitia de viceguvernator.

A fost responsabil cu politica monetara, stabilitatea financiara si cu relatiile internationale ale BNR. In 2005, a introdus strategia de tintire a inflatiei care presupune asumarea periodica de catre BNR a unor obiective anuale legate de variatia indicelui preturilor de consum, aminteste MFP.

Cristian Popa a detinut si functia de guvernator supleant al Romaniei pentru Banca Mondiala si a fost membru in echipele de negociere si dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD, BEI si OCDE. De asemenea, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agentiile internationale de rating si bancile internationale de investitii precum si activitatile privind integrarea europeana in cadrul BNR (pana in 2007), potrivit comunicatului.

Are o vasta experienta didactica si in cercetare.

In 2007 a obtinut diploma de Doctor in stiinte economice, specializarea Economie mondiala, la Facultatea de Relatii Economice Internationale, din Academia de Studii Economice, Bucuresti. In septembrie 1994, a obtinut o bursa la Departamentul de Economie din cadrul Universitatii Harvard.

Vorbeste fluent engleza, franceza, spaniola si italiana, au mai transmis reprezentantii MFP.

Udrea: Voinea, un ministru mediocru - numirea lui la BNR, dispret fata de institutie

In iunie 2014, mandatul lui Cristian Popa de viceguvernator BNR nu a fost reinnoit. In locul sau a venit social-democratul Liviu Voinea.

Ioana Petrescu s-a retras din cursa

Initial, Ioana Petrescu, fostul ministru de Finante, a fost nominalizata in aceasta toamna sa preia pozitia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, insa s-a razgandit.

De ce nu mai vrea Ioana Petrescu sa fie vicepresedinte la Banca Europeana de Investitii

"In momentul nominalizarii stiam ca nu-mi pot face planuri prea mari, dar aveam cateva proiecte care puteau fi finalizate pana la incheierea mandatului. Acum orice plan este nerealist, practic in timpul ramas nu mai poate fi vorba de planuri care sa aduca beneficii Romaniei. Acesta este motivul pentru care nu mai iau in calcul aceasta nominalizare", a declarat Ioana Petrescu, in decembrie 2015.

Ea a precizat totodata ca are deja conturate proiectele de viitor, iar anul urmator se va indrepta spre mediul privat.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#propunere Romania vicepresedinte BEI, #roman vicepresedinte BEI , #banci