Grecia si Austria au lasat bancile romanesti fara 2,3 miliarde de euro

Vineri, 15 Mai 2009, ora 07:22
2747 citiri
Grecia si Austria au lasat bancile romanesti fara 2,3 miliarde de euro

Liniile de finantare de la bancile mama din Grecia si Austria catre bancile romanesti s-au redus cu 2,293 miliarde de euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009, in timp ce capitalurile proprii ale subsidiarelor romanesti respective au scazut cu 472 milioane euro, conform datelor BNR.

Astfel, soldul liniilor de finantare de la bancile mama grecesti catre subsidiarele lor din Romania a scazut in perioada mentionata cu 1,641 miliarde euro, in timp ce liniile de finantare de la bancile din Austria catre filialele romanesti s-au redus cu 652 milioane euro, arata o prezentare a viceguvernatorului BNR, Eugen Dijmarescu.

In acelasi timp, bancile franceze au sporit liniile de finantare catre subsidiarele romanesti cu 722 milioane euro, iar cele din Italia cu 134 milioane euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009.

Soldul pasivelor externe cu provenienta de la bancile din Ungaria a crescut cu 26 milioane euro, iar liniile de finantare ale subsidiarelor bancilor din Olanda au crescut cu 36 milioane euro in aceeasi perioada.

Capitalul bancilor romanesti, afectat de criza

Capitalurile proprii ale bancilor din Romania cu capital austriac s-au redus cu 373 milioane euro, in timp ce capitalurile bancilor grecesti prezente in Romania au scazut cu 99 milioane euro in perioada mentionata.

Subsidiarele bancilor italienesti au inregistrat capitaluri proprii mai scazute cu 31 milioane euro, iar cele ale bancilor din Ungaria au scazut cu 30 milioane euro, in intervalul amintit.

Pe de alta parte, capitalurile proprii ale bancilor din Romania cu capital francez au crescut cu 18 milioane euro, iar cele ale bancilor cu capital din Olanda, cu 76 milioane euro, mai arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cifrele privind capitalurile proprii "iau in calcul efectele deteriorarii portofoliilor bancare, care au dus la cresterea provizioanelor" si sunt ajustate in functie de cursul de schimb, mentioneaza documentul.

"Mai mult, deteriorarea conditiilor macroeconomice in tarile de origine va afecta solvabilitatea bancilor mama, cu repercursiuni asupra posibilitatii asigurarii finantarii filialelor. Riscul de credit ar putea deveni mai mare decat cel al lichiditatii", se mai arata in prezentare.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...