In ce banca merita sa-ti pastrezi economiile in aceasta perioada?

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 11:00
5757 citiri
In ce banca merita sa-ti pastrezi economiile in aceasta perioada?

Nicio banca comerciala din Romania nu este amenintata sa cada victima crizei financiare de la nivel mondial, dupa cum sustin reprezentantii BNR, motiv pentru care economiile nu pot fi considerate mai sigure intr-o banca sau alta.

Cu toate acestea, unele institutii din sistemul bancar prezinta o serie de avantaje. Principala grija a deponentilor se indreapta in aceasta perioada catre garantiile pe care banca sau autoritatile de reglementare le ofera.

In momentul de fata, statul garanteaza in proportie de 100% doar depozitele a caror valoare este mai mica sau egala cu 20.000 euro sau echivalentul in lei. Desi acest plafon acopera 95% din depozitele romanilor, autoritatile guvernamentale lucreaza deja la un proiect normativ care sa ridice stacheta pana la 50.000 de euro.

Romanii a caror economii depasesc si aceasta suma trebuie sa stie ca depozitele lor pot fi garantate pana la 100.000 de euro, dar numai in cazul anumitor banci. Doua exemple in acest sens sunt ING Bank si Garanti Bank, institutii care se supun reglementarilor bancii centrale din Olanda, deoarece au statut de sucursale.

La inceputul acestei saptamani, autoritatile olandeze au decis sa ridice plafonul maxim de garantare de la 38.000 euro la 100.000 euro. In aceste conditii, pentru cei a caror economii variaza intre 50.000 si 100.000 euro se poate considera ca este mai avantajos sa-si tina economiile la o sucursala din Romania a unei banci olandeze, in perspectiva in care institutia ar intra in faliment.

In situatia in care nicio banca nu se va confrunta cu probleme de acest gen, dupa cum au asigurat cei de la BNR, avantajele depunerii economiilor la o banca sau alta se rezuma la nivelul dobanzilor platite de acestea.

In momentul de fata, bancile care doresc sa-si asigure o lichiditate cat mai buna ofera dobanzi mult mai mari decat in urma cu cateva luni.

Spre exemplu, daca economisesti in valuta, randamentele depozitelor bancare pot urca pana la 6%, in timp ce pentru sumele in lei dobanzile platite pot ajunge si la 12%.

Cele mai avantajoase dobanzi la lei se aplica la depozitele constituie pe 6 luni. Cea mai buna oferta pentru un astfel de depozit o are Banca Romaneasca, care practica o dobanda de 11,75% pe an.

In ceea ce priveste dobanzile la euro, cele mai mari castiguri se obtin la Piraeus Bank, Banca Romaneasca si Banca Transilvania. Acestea ofera o dobanda de 5,75% pe an, pentru o perioada de economisire de 12 luni.

Citește și:
Kelemen Hunor vrea alegeri anticipate în 2023: „Este necesară o majoritate stabilă la guvernare”
Kelemen Hunor vrea alegeri anticipate în 2023: „Este necesară o majoritate stabilă la guvernare”
Vicepremierul și liderul UDMR Kelemen Hunor a transmis într-un interviu că este în favoarea alegerilor anticipate în 2023, motivând că anul viitor va fi unul de „stagnare” și că este...
Fost ministru al Sportului, despre folosirea simbolurilor Ungariei Mari la meciurile de fotbal: „Nu ar face decât să sufle în pânze extremiştilor”
Fost ministru al Sportului, despre folosirea simbolurilor Ungariei Mari la meciurile de fotbal: „Nu ar face decât să sufle în pânze extremiştilor”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe, fost ministru al Sportului, a comentat într-o postare pe Facebook anunţul Asociaţiei maghiare de fotbal (MLSZ) privind introducerea de bannere care...
#depozite, #economisire, #plafon garantare, #banci comerciale , #banci