In ce conditii poate lua BNR aur de la Rosia Montana

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 19:32
3088 citiri
In ce conditii poate lua BNR aur de la Rosia Montana

BNR ar putea sa cumpere aur din productia de la Rosia Montana, cu conditia ca ponderea acestui metal in rezerva internationala a Romaniei sa se mentina intre 10 si 20%, a declarat, vineri, la Comisia Rosia Montana, Lucian Croitoru, reprezentant al Bancii Nationale.

Potrivit afirmatiilor sale, cantitatea anuala de aur care va fi produsa in aceasta exploatare va fi de aproximativ 10 tone.

"La pretul actual, ar insemna 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, de aur monetar. Aceasta tranzactie pentru BNR nu este o tranzactie iesita din comun. BNR face operatii de acest ordin destul de des", a mentionat Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

El a spus ca achizitionarea de 10 tone de aur pe an de catre BNR ar insemna o crestere in primul an de 10%, in conditiile in care banca are in prezent 103 tone fizice de aur in proprietatea statului roman.

"O crestere de 10%, de asemenea, nu este o crestere iesita din comun", a apreciat Croitoru, adaugand ca, intre 1990 si 2000, BNR a cumparat 37,3 tone de aur.

Rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, care valoreaza aproximativ 3,3 miliarde de euro la cotatiile internationale din luna septembrie. La finele lunii septembrie, rezerva de aur reprezenta 9% din rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur).

"O concluzie legata de productie este aceea ca pe an cantitatea de aur produsa nu este in afara normalului si astfel de tranzactie nu ar fi nici in afara posibilitatilor Bancii Centrale a Romaniei", a afirmat Lucian Croitoru.

Motivele pentru care BNR nu poate cumpara aurul de la Rosia Montana - Unde a gresit Basescu

Reprezentantul BNR a aratat ca o eventuala cumparare de aur de la Rosia Montana va depinde si de pretul acestuia.

"In lume, costurile de tranzactie, de transport al aurului nu costa mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpara din orice loc. O decizie cu fundament de cumparare a aurului se refera la pret", a subliniat el, adaugand ca BNR are intotdeauna in vedere rationalitatea economica.

El a amintit ca BNR a stopat cumpararea de aur in anul 2000, in conditiile in care cu un an inainte s-a introdus TVA de 19% pentru tranzactiile cu aur, fapt care "a facut aurul prea scump".

"O decizie de cumparare de aur are la baza si raportul dintre pretul intern si cel international al aurului", a declarat Croitoru.

Referindu-se la un eventual drept de preemptiune al BNR pentru cumpararea aurului, el a aratat ca acest lucru nu inseamna neaparat exercitarea acestui drept si nici nu inseamna cumpararea de catre BNR a unei anumite cantitati de aur.

"Avem in rezerva BNR o anumita structura pe care noi o consideram optima intre aur, euro, dolari, DST. In general, ponderea aurului in acesata rezerva a oscilat intre 10 si 20% din rezerva internationala a Romaniei. Astazi avem o pondere a aurului de aproximativ 10% si au fost ani cand BNR a avut si 21% ponderea aurului in totalul rezervei. Ce spun aceste cifre? Ca este ceva loc de cumparare din moment ce noi am avut si consideram ca este optim aceasta proportie intre 10 si 20%. Exista ceva loc pentru cumpararea de aur", a afirmat Croitoru.

Basescu: BNR sa cumpere aur de la Rosia Montana, sa ramana in tara pana la ultimul gram

El i-a atentionat pe membrii Comisiei, de asemenea, ca trebuie tinut cont ca este optim ca rezerva valutara a BNR sa acopere circa sase luni de importuri de bunuri si servicii.

"Cumpararile de aur ale BNR, daca vor fi, trebuie sa fie facute in cantitati care sa nu deterioreze proportiile mentionate. Decizia de cumparare a aurului, daca va fi, va apartine Consiliului de Administratie al BNR, altul decat cel de astazi, pentru ca la anul consiliul se va reinnoi", a mentionat reprezentantul BNR.

Potrivit afirmatiilor sale, "pretul aurului poate provoca surprize".

"Este foarte important sa aveti in vedere ca, potrivit standardelor internationale de contabilitate, o cresterea pretului aurului provoaca un efect de evaluare pe care BNR il pune intr-un fond de rezerva. El nu produce profituri pentru banca sau venituri. In schimb, cand pretul aurului scade, el poate sa produca pierderi", le-a mai spus el parlamentarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#BNR aur Rosia Montana, #BNR cumparat aur, #rezerve aur BNR, #Lucian Croitoru BNR cumparat aur , #banci