ING estimeaza ca BNR a protejat leul cu 500 de milioane de euro

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 22:27
1210 citiri
ING estimeaza ca BNR a protejat leul cu 500 de milioane de euro
Foto:focus-energetic.ro

ING Bank estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cumparat aproximativ 0,5 miliarde euro pe parcursul lunii decembrie, o schimbare fata de precedentele doua luni, in care ING estima ca banca centrala a consumat aproape 1,3 miliarde euro protejand leul.

"Date publicate ieri (marti, 3 ianuarie - n.red) au aratat o majorare a rezervelor valutare la 33,2 miliarde euro la sfarsitul lunii decembrie, de la nivelul precedent de 31,8 miliarde euro.

Excluzand factorii cunoscuti (printre care o transa de la Banca Mondiala in valoare de 0,4 miliarde euro in cadrul acordului curent de finantare externa) estimam ca banca centrala a cumparat aproximativ 0,5 miliarde euro pe parcursul ultimei luni. Aceasta este o schimbare fata de precedentele doua luni, in care am estimat ca BNR a consumat aproape 1,3 miliarde euro protejand leul, si este probabil rezultatul tranzactiilor provenite in urma schimbarii contabile de la inceputul acestui an ce inseamna un nivel mai scazut al provizioanelor", se arata intr-un raport al bancii.

Analistii ING Bank sustin ca aprecierea limitata a leului din decembrie (aproximativ 1%) indica faptul ca banca centrala probabil a neutralizat o parte importanta a acestor fluxuri si, deoarece se poate ca aceste tranzactii sa nu se fi terminat, "acest comportament ne da motive sa credem ca si urmatoarele fluxuri ar putea fi tratate in mod similar".

BNR ar fi implementat aceasta strategie pentru a completa stocul rezervelor valutare

De asememnea, in raport se precizeaza ca BNR se poate sa fi implementat o astfel de abordare pentru a completa stocul rezervelor valutare dupa operatiunile din lunile precedente sau poate pentru a limita volatilitatea leului, chiar daca de aceasta data aceasta volatilitate ar fi insemnat o apreciere a monedei nationale.

Rezervele valutare ale Romaniei au crescut in decembrie 2011 cu 1,449 miliarde euro (4,6%) fata de luna precedenta, la 33,193 miliarde euro, de la 31,744 miliarde euro la 30 noiembrie.

In decembrie, intrarile au insumat 1,994 miliarde euro, reprezentand "alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv transa a III-a din acordul cu Banca Mondiala, in suma de 400 milioane de euro), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicat.

De asemenea, la cresterea rezervelor internationale a contribuit si aprecierea dolarului american, yenului japonez si lirei sterline fata de euro pe piata valutara internationala.

Iesirile din luna decembrie au fost de 545 milioane euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#ING BNR interventii valutare, #BNR cumpara euro, #BNR protejeaza leul , #banci