Ziare.com

Nereguli la BNR? Explicatia bancii centrale despre raportul Curtii de Conturi

Joi, 03 Martie 2016, ora 16:01

   

Nereguli la BNR? Explicatia bancii centrale despre raportul Curtii de Conturi
Zilele acestea mai multe publicatii au anuntat ca un raport al Curtii de Conturi prezinta nereguli la Banca Nationala a Romaniei.

In urma unei solicitari din partea Ziare.com, BNR a explicat datele din raportul Curtii de Conturi.

"Raportul Curtii de Conturi a Romaniei din 2014 reflecta relatia institutionala uzuala intre Curte, ca organ cu atributii de control si BNR. Acest Raport cuprinde unele constatari punctuale referitoare la aspecte cu caracter aleatoriu aferente activitatii comerciale a BNR din perioada anterioara controlului.

Banca Nationala a Romaniei nu a avut puncte de vedere divergente fata de cele exprimate in raport, considerand recomandarile formulate ca oportunitati de imbunatatire a activitatii, implementand chiar in timpul controlului unele dintre masurile stabilite de Curtea de Conturi.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Curtea a fost informata asupra masurilor intreprinse de banca centrala in implementarea recomandarilor primite, in conformitate cu termenele prevazute de aceasta", au transmis Ziare.com reprezentantii BNR.

BNR bate obrazul bancilor: Avertisment legat de un nou boom al creditelor

Adevarul Financiar a extras dintr-un raport al Curtii de Conturi concluziile referitoare la BNR.

Potrivit sursei citate, au fost identificate cateva mici probleme in activitatea bancii centrala. Una dintre ele se refera la un contract nefinalizat privind implementarea unui sistem informatic de procesare automata a operatiunilor derulate pe pietele financiare interne si internationale, care trebuia finalizat pana la finalul lunii iunie 2012. Insa acest lucru nu s-a intamplat, iar etapele necesare reluarii procedurii nu au fost reluate pana la data controlului, prim urma Curtea de Conturi a recomandat analizarea contractului pentru a stabili eventualele prejudicii si, dupa caz, recuperarea acestora.Curtea de Conturi a mai semnalat si "nerespectarea, in unele cazuri, a obligatiei de intocmire si inaintare, atat catre executantul lucrarii, cat si catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor (ANRMAP), a documentelor constatatoare privind indeplinirea obligatiilor contractuale de catre executant in cazul contractelor de achizitie publica".

In plus, au existat unele cazuri in care BNR a platit impozite mai mari pentru bunurile aflate in patrimoniu decat datora in realitate organelor fiscale. In timpul controlului, BNR a damarat procedurile pentru recuperarea sumelor date in plus.

De asemenea, a fost semnalata si situatia in care o serie de lucrari de amenajare efectuate la agentiile BNR Arges si BNR Buzau, care erau deja terminate, erau trecute in bilant ca si cum inca ar fi in executie. Valoare acestora este de 8.800 de lei, iar o situatia similara a fost semnalata si in cazul unor "servicii de proiectare de mobilier", in valoare de 95.000 de lei.

BNR a cumparat un pian de 130.000 de euro

Raportul mentioneaza, insa, ca in timpul controlului realizat de catre Curtea de Conturi au fost efectuate receptiile lucrarilor respective, iar acestea au fost trecute in evidenta contabila.

De asemenea, in cazul Monetariei Statului, o institutie din subordinea BNR, Curtea de Conturi a aratat ca nu s-au recuperat toate prejudiciile, fara a preciza valoarea lor, dar a semnalat si faptul ca regia nu a continuat demersurile pentru obtinerea titlului de proprietate pe terenul eferent sediului social, din strada Fabrica de Chibrituri din Bucuresti, aceeasi problema fiind reclamata si in cazul unui spatiu comercial de pe Bulevardul Ion Mihalache.

Alte chestiuni semnalate au mai fost legate de lipsa identiatii unor beneficiari ai platilor realizate de Monetaria Statului, cheltuieli facute fara acte justificative, iar unii clienti nu au fost penalizati pentru intarzieri.

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5949 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

LA BNR angajarile de FAC pe pile

E multa incompetenta!

 

Isarescu la DNA.

.

 

Exista multe nereguli la BNR!

Ceea ce "guvereneaza" Isarescu , ascunde multe nereguli!
Cred ca este cazul ca cei doi batrani (domnul Isarescu si purtatorul de cuvant) sa-si vada de batranetea lor si sa lase locurile unor oameni competenti si onesti!
Sau poate asteapta sa-i invite doamna Kovesi!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor