Nou minim istoric pentru leu. BNR: De la inceputul anului avem o depreciere a leului fata de euro de 1,6%

Luni, 07 Septembrie 2020, ora 17:09
2782 citiri
Nou minim istoric pentru leu. BNR: De la inceputul anului avem o depreciere a leului fata de euro de 1,6%
Sursa: Pixabay

Leul a inceput saptamana cu un nou minim istoric fata de moneda europeana, euro ajungand la 4,85 lei. Reprezentantii Bancii Nationale spun insa ca aceasta evolutie este normala, iar cresterea nu este deloc una semnificativa.

"Suntem in acelasi scenariu pe care l-am evocat saptamana trecuta. Probabil se cauta noi echilibre pe toate monedele regionale si, in consecinta, avem si aceasta evolutie a cursului leului. Dar, daca ne uitam la cifrele propriu-zise, dincolo de recordul statistic pe care-l consemnam, evolutia de astazi a fost, din nou, una mica, de vreme ce deprecierea a fost de 0,1 %, sub un ban. Deci, din punctul acesta de vedere trebuie sa intelegem ca acestea sunt evolutii normale intr-o piata, sigur, in contextul in care nu inregistram in fiecare zi un record.

Astazi s-a intamplat, dar este un record statistic si nu vedem neaparat o continuare a tensiunilor care sa duca la deprecieri semnificative de la o zi la alta", a declarat pentru Digi24 Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.

"Daca ne uitam la un scenariu mai lung, pe o evolutie mai lunga a cursului, ca sa vedem amplitutdinea, daca ea exista, de la inceputul anului avem o depreciere a leului fata de euro de 1,6 %, cifra este foarte mica. Intra in sfera normalului. Sigur, directia este cea determinata de situatia de criza economica pe care o parcurgem si de aceea avem depreciere. Dar daca ne uitam la celelalte monede regionale, ca sa intelegm amplitudinea mica a deprecierii cursului, vedem ca in cauzul forintului avem depreciere de 8,8 % de a inceputul anului, iar la nivelul zlotului de 4,5 %", a adaugat el.

Intrebat daca perioada dinaintea alegerilor prin care trece Romania are vreo influenta asupra cursului valutar, Suciu a raspuns: "Cu siguranta ca situatia politica intotdeauna influenteaza cursul intr-un fel sau altul. Incertitudinea care poate rezulta - nu neaparat procesul electoral este cel care genereaza acest lucru, dimpotriva - dar incertituinea care se ridica prin diverse afirmatii nu poate sa aduca stabilitate din punctul acesta de vedere, chiar daca astazi, repet, e mai degraba o continuare a evolutiilor saptamanilor trecute".

In opinia lui Suciu, deprecierea cursului a fost foarte redusa, chiar daca Romania a avut o situatie de criza.

"Nu vedem motive pentru a avea alte variatii decat mici in aceasta perioada, asta daca suntem in continuare cumpatati in ceea ce priveste politicile publice in Romania", a spus el.

Intrebat daca reluarea demersului de a creste pensiile cu 40% in Parlament poate influenta cursul de schimb. Suciu a spus: "Da, este unul dintre factorii care pot deranja foarte mult echilibrele pe care incearca acum leul sa le consolideze intr-un fel sau altul. Evident ca aceste lucruri ingrijoreaza si, daca lucrurile vor merge in directia aceasta, sunt acele elemente suplimentare care pot influenta evolutia cursului, din pacate intr-o directie pe care nu ne-o dorim".

Si premierul Ludovic Orban spune ca a existat o stabilitate a cursului de schimb, chiar daca Romania a trecut prin criza generata de COVID.

"Sunt anumite perioade cand exista o presiune asupra cursului. Sunt convins ca BNR va reusi sa mentina o relativa stabilitate a cursului de schimb. Preocuparea noastra a fost pentru a asigura echilibrele macroeconomice", a spus el.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#economie, #euro, #curs, #leu, #BNR , #banci