Ziare.com

Olteanu: BNR se va orienta spre aurul ieftin si sigur

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 07:04

   

Olteanu: BNR se va orienta spre aurul ieftin si sigur
Banca Nationala a Romaniei se va orienta catre aurul cel mai ieftin si sigur, in caz de regandire a politicii de investire a rezervei, a declarat, joi, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

"Consiliul de Administratie al BNR, in momentul in care se va stabili o regandire a politicii de investire a rezervei, se va orienta catre cea mai buna posibilitate de achizitie de pe piata. Acesta este prima noastra obligatie si legala si morala, pentru ca vorbim despre banii Romaniei. Dar, pentru aceasta, trebuie sa fim in acea situatie in care sa avem ce alege si proiectul despre care se vorbeste (Rosia Montana - n.r.) acum nu va scoate aurul maine.

Si din punct de vedere legal si moral, daca se va ajunge la concluzia ca ponderile rezervei trebuie schimbate, BNR are datoria sa cumpere aurul cel mai sigur si mai ieftin si, in principiu, exista o bursa internationala", a spus Bogdan Olteanu, referindu-se la declaratiile presedintelui Traian Basescu, conform carora aurul ce s-ar extrage de la Rosia Montana ar putea ramane in tara daca BNR l-ar cumpara.

Olteanu a spus ca in acest moment nu vede o baza legala care sa permita BNR sa cumpere altceva decat ceea ce este cel mai bine pentru Romania. De asemenea, acesta a declarat ca, personal, nu si-a schimbat parerea despre proiectul Rosia Montana.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Presedintele Traian Basescu a declarat pe 16 septembrie ca aurul care s-ar putea extrage de la Rosia Montana ar putea ramane in tara daca Banca Centrala l-ar cumpara.

"Romania nu are nicio problema ca indiferent cine exploateaza resursele de aur, spre exemplu, sa faca in asa fel ca in tara sa ramana aurul pana la ultimul gram. Avem o rezerva de circa 36 de miliarde de euro, cu tot cu aur, din care avem si valoarea a 103 tone de aur. Nu ne opreste nimeni ca in loc de euro si dolari sa ne marim rezerva in aur. (...) Si intr-un mod extrem de convenabil.

Adica, in momentul in care Banca Nationala ar achizitiona aur, ar face emisiune de lei, la fel cum atunci cand cumpara euro face emisiune de lei, la fel ca atunci cand ia bani de la Ministerul de Finante, bani europeni, pe care ii utilizam in constructii de drumuri, de stiu eu ce alte proiecte, Banca Nationala primeste euro si in baza sumei primite face emisiune de lei. Deci, Romania nu pierde nici un gram de aur, daca isi propune sa faca acest lucru", a explicat Basescu.

Potrivit acestuia, primul cumparator poate fi BNR, prin emisiune de lei si nu prin taxe de la populatie.

"Primul cumparator poate fi Banca Nationala a Romaniei prin emisiune de lei, repet, nu prin taxe de la populatie, nu din bani de la bugetul de stat, nu din nimic", a afirmat presedintele Basescu.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1603 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

aur ieftin, asta inteleg, e ca atunci cand pe un kil de smantana dai

2 lei. Dar cum o fi oare cu aurul sigur?
Si de ce trebuiesc primiti eletroni (euro si dolari) cu imprumut ca sa tiparesti hartii (lei)? Adica se imprumuta euro ca sa se tipareasca lei cu care sa se cumpere aur? Eu inteleg sa tiparesc lei pe masura sa pot scoate aurul meu din pamant, nu sa mi-l cumpar cu bani de imprumut!
Parchetul ar trebui sa se sesizeze din oficiu si sa dea proasca-n hotii ce s-au aciuit prin guvernele din ultimii 20 de ani si la BNR.

 

De ce nu vrea pielea ursului din pădurea de la Montana?

.

 

"aurul cel mai sigur" ramane la locul lui!

Sau vreti... wolfram aurit? Ala de la Fort Knox?
Unde-i wolframu', folosit pentru fabricarea becurilor cu incandescenta, scoase "in ilegalitate"?

Bogdan Olteanu .." o farama de evreu" se gaseste si in el

De aceia se si gaseste la "locul potrivit"BNR

 

Ce mai aplauda coana Gizella de-acolo de unde e...

...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor