Pe hartie, bancile din Romania sunt de doua ori mai profitabile ca media UE: Explicatiile BNR

Luni, 07 Martie 2016, ora 16:30
4609 citiri
Pe hartie, bancile din Romania sunt de doua ori mai profitabile ca media UE: Explicatiile BNR
Foto: Arhiva Ziare.com

Situatia sistemului bancar romanesc este cu mult peste media UE la mai multi indicatori, inclusiv cel de profitabilitate, potrivit unui raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Insa Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, precizeaza ca datele statistice nu arata intregul tablou.

Raportul publicat, luni, de banca centrala ilustreaza o imbunatatire a indicatorilor de profitabilitate, cu ROE in crestere cu 5,6 puncte procentuale in decembrie 2015 (13,2%) fata de septembrie acelasi an (7,6%).

Isarescu critica bancile: Sunt putin rautacios, dar au preferat sa stea in spatele BNR

In aceste conditii, valoarea acestuia a ajuns sa fie de doua ori mai mare fata de media UE (6,4% la septembrie 2015).

Insa Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a aratat intr-o interventie telefonica la Realitatea TV ca indicele a inregistrat un salt semnificativ in special datorita unei tranzactii de preluare a unei banci de catre o alta banca.

Cu toate ca oficialul BNR nu a dorit sa dea numele institutiilor financiare in cauza, cel mai probabil e vorba de fuziunea Bancii Transilvania cu Volksbank.

Fuziunea Volksbank - Banca Transilvania e gata: Detalii despre numarul de clienti si angajati

De asemenea, Vasilescu a mentionat ca cele 18 banci care au facut profit in Romania "au lucrat foarte bine pe o piata neprietenoasa".

In alta ordine de idei, consilierul guvernatorului BNR a amintit ca s-a inregistrat o crestere cu 30 la suta la creditele in lei, asa ca nu se poate vorbi despre "sugrumarea creditarii".

Vasilescu a mai mentionat ca BNR este responsabila pentru ca scenarii precum cele petrecute in Cipru, unde bancile au fost salvate cu banii contribuabililor, nu s-au intamplat in tara noastra.

Ce se mai arata in raportul BNR

Raportul BNR legat de sistemul bancar romanesc, realizat dupa criterii similare cu cele efectuate la nivel regional de Autoritatea Bancara Europeana (ABE), mai arata ca marea parte a indicatorilor se incadreaza in cel mai bun interval de prudenta, atat in septembrie 2015 cat si in decembrie 2015, performanta fiind superioara mediei europene, care se incadreaza la "intermediar" cu aproape toti indicatorii.

"Exceptie fac rata creditelor neperformante si cea a creditelor cu masuri de restructurare care, cu toate ca raman in banda valorica considerata de ABE ca fiind deficitara, sunt in declin semnificativ intre cele doua date de referinta mentionate (cu 2,1 puncte procentuale in cazul ratei creditelor neperformante si cu 1,1 puncte procentuale in cazul ratei creditelor cu masuri de restructurare).

Aceste vulnerabilitati sunt insa diminuate de cel de-al treilea indicator de analiza a calitatii activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care pozitioneaza sistemul bancar romanesc pe cel mai prudent interval valoric, cu mult peste media europeana (in jur de 58% fata de aproximativ 44%) ", potrivit raportului BNR.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#sistem bancar Romania, #BNR banci Romania , #banci