Profit brut de 4,6 miliarde de lei pentru BNR, in 2009

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 21:15
1103 citiri
Profit brut de 4,6 miliarde de lei pentru BNR, in 2009

Banca Nationala a Romaniei a realizat, in 2009, un profit brut de 4,6 miliarde de lei, adica aproximativ 1,1 miliarde de euro. Profitul net a fost insa numai de 300 de milioane de lei.

Suma este comparabila cu castigurile insumate ale tuturor bancilor care au incheiat pe plus in 2009, care au avut un profit net de 772 de milioane lei (sub 200 de milioane euro), informeaza Adevarul.

Totodata, 22 de institutii de credit au avut castiguri cumulate de peste 2 miliarde de lei si 20 de banci au suferit pierderi care au depasit un miliard de lei. Profitul brut al bancilor este impozitat prin cota unica de 16%.

BNR a avut un castig de circa 1,8 miliarde lei, dupa acoperirea pierderilor din anii precedenti. Potrivit legii, BNR a platit 80% la bugetul de stat, adica in jur de 1,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta spre 0,3% din PIB-ul pe anul trecut.

BNR a ramas cu un profit de distribuit de aproximativ 300 de milioane de lei, respectiv 71 de milioane euro, din care 60% va putea fi directionat catre rezervele statutare si 30% pentru constituirea de surse proprii de finantare.

BNR asteapta scumpirea gazelor cu cinci la suta

Banca centrala va mai putea aloca circa 10% din profitul ramas, adica peste 7 milioane de euro, pentru fondul de participare a salariatilor la profit.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#profit BNR, #profit brut banca centrala, #bani BNR , #banci