Propunerile BNR la legea darii in plata: Plafon de 150.000 de euro, iar casa sa fie resedinta

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 17:41
5729 citiri
Propunerile BNR la legea darii in plata: Plafon de 150.000 de euro, iar casa sa fie resedinta

Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a mentionat, vineri, ca reprezentantii institutiei au trimis cateva propuneri legate de proiectul de lege privind darea in plata, care sunt cuprinse intr-o scrisoare adresata parlamentarilor.

Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, el a precizat ca oficialii BNR isi doresc ca masura sa vina in ajutorul romanului cu probleme financiare.

Astfel, reprezentantii bancii centrale au propus ca darea in plata sa se aplice doar persoanelor fizice si doar imobilelor de resedinta, unde locuieste o familie, nu si unui teren, unei cladiri industriale sau unui roman care are 3-4 case.

De asemenea, BNR merge pe ideea unui plafon pentru credit, de 150.000 de euro, insa "chestiunea ramane a fi analizata si cuantificata de Parlament", potrivit lui Bogdan Olteanu.

"Am propus ca imobilul in cauza sa fie locuit, sa fie locuit de persoana care solicita darea in plata, iar aceasta sa arate ca se afla in dificultate, lucru ce se masora prin existenta unui raport intre rata si venitul familiei, care sa fie suficient de impovarator, noi am zis ca ar fi 65%", a explicat viceguvernatorul BNR.

Olteanu a tinut sa precizeze ca propunerile bancii centrale vor fi dezbatute in Parlament, iar forul legislativ are ultimul cuvant.

Legat de Prima Casa, viceguvernatorul BNR a insistat asupra faptului ca programul sa fie exceptat de la aplicarea darii in plata. In caz contrar, el a avertizat ca Prima Casa va disparea.

Cand va fi reexaminata legea de Parlament

Comisia de Buget din Senat urmeaza sa reexamineze, miercuri, legea privind darea in plata, trimisa de presedintele Klaus Iohannis inapoi in Parlament la finalul anului trecut.

Proiectul permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Bancile au facut presiuni in ultima vreme si au aratat in repetate randuri care ar putea fi efectele negative.

Deja doua institutii financiare - Bancpost si Raiffeisen Bank - au majorat avansul necesar pentru crediele ipotecare in lei si euro, in timp ce mai multe voci importante din sistem au apreciat ca darea in plata va afecta creditare si va conduce la disparitia programului "Prima Casa".

Citeste si:
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai, înaintea congresului PNL: ”De voi depinde dacă refacem împreună guvernarea, sau dacă refaceţi USL”
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai, înaintea congresului PNL: ”De voi depinde dacă refacem împreună guvernarea, sau dacă refaceţi USL”
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a transmis, vineri seară, 24 septembrie, un apel către membrii PNL înaintea Congresului în care, le spune că, de ei depinde dacă vor reface guvernarea cu USR...
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
copilul
rank 1
vrem credite,doar cu adeverinta de shomaj,fara a avea domiciliu !!!