Purtatorul de cuvant al BNR: Masurile pentru creditele in franci nu trebuie sa fie discriminatorii

Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 19:02
2962 citiri
Purtatorul de cuvant al BNR: Masurile pentru creditele in franci nu trebuie sa fie discriminatorii

Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Dan Suciu, a precizat ca institutiile de credit trebuie sa analizeze fiecare caz in parte in ceea ce priveste imprumuturile in franci elvetieni, iar masurile care vor fi luate nu trebuie sa fie discriminatorii.

"Banca Nationala a incurajat intotdeauna solutiile individuale, de la caz la caz, discutii intre debitor si banca, cred ca este primul aspect de care trebuie tinut cont si, daca este sa vorbim de solutii de sistem, trebuie sa nu vorbim de una discriminatorie in raport cu ceilalti debitori in alte valute", a afirmat Dan Suciu, potrivit Mediafax.

Referitor la apelul facut de premierul Victor Ponta, care i-a cerut ministrului de Finante, Darius Valcov, sa se intalneasca cu sefii BNR, purtatorul de cuvant al bancii centrale a mentionat ca este deschis la dialog.

"BNR este dispusa la orice discutie cu toate institutiile statului si vom pune la dispozitie toate datele pe care le avem. (...) Evident ca se poate discuta orice (privind solutiile - n.red.), daca cineva isi asuma anumite costuri, fie bancile, fie bugetul, pentru ca implica anumite costuri", a spus Suciu.

Mai mult, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, a precizat ca daca bancile vor fi obligate sa rezolve problema celor indatorati in franci elvetieni, afectati puternic de aprecierea monedei, atunci acest lucru se va intoarce impotriva clientilor.

Vasilescu (BNR), despre creditele in franci: Bancile s-ar putea intoarce impotriva clientilor

"De pilda, daca o banca o sa fie obligata sa rezolve problema, adica sa dea bani, atunci acest lucru s-ar intoarce impotriva dvs., care aveti un imprumut in euro, si va pune un comision in plus.

Daca premierul il trimite pe ministrul Finantelor sa discute cu guvernatorul (Mugur Isarescu - n.red.), sigur ca vea avea loc intalnirea, dar guvernatorul va veni cu analiza, cu o echipa si se va discuta la alt nivel. Eu sunt doar o singura voce. (...) De la conducerea BNR poate sa vina o expertiza foarte importanta", a explicat Adrian Vasilescu, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv.

Piperea nu e de acord cu oficialii BNR

Avocatul Gheorghe Piperea critica declaratiile reprezentantilor BNR.

"Observ ca BNR incurajeaza 'ca intotdeauna' solutiile individuale, de la caz la caz, discutiile cu banca. Nu mai e timp pentru asa ceva. Cine crede ca o problema taraganata 5 ani se poate rezolva in citeva zile, caz cu caz? Sunt, totusi, 150-200 de mii de contracte.

Chiar vede cineva cozi la banca pentru discutii 'individuale'? Trebuie o solutie generica, administrativa, legala sau judiciara. Iar incurajarile BNR sunt, din nou, dovezi ale inadecvarii acesteia si o fuga disperata de raspundere. Vorbesc de raspunderea BNR in aceasta speta", a scris pe Facebook Gheorghe Piperea.

La cat a ajuns francul

Banca Nationala a Romaniei a afisat in ultima zi a saptamanii o cotatie de 4,4228 lei/unitate, in crestere de la 4,3287 lei/unitate, marcand astfel un nou maxim pentru franc.

Curs euro-leu: Francul continua sa creasca si atinge un nou record

Joi, moneda elvetiana a avansat cu aproape 16%, dupa ce banca centrala din Tara Cantoanelor a decis sa renunte la pragul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro.

Cateva zeci de oameni au protestat la sediul BNR gata de aceasta situatie, joi seara, iar o manifestatie mai ampla este programata pentru duminica.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...