Romanii sunt indatorati pana peste cap, iar viata se tot scumpeste

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 20:15
6286 citiri
Romanii sunt indatorati pana peste cap, iar viata se tot scumpeste

Constatarea unanima ca divinitatea i-a milostivit si anul acesta pe romani cu rod imbelsugat in agricultura nu le va indulci aproape deloc traiul acestora. Am spus-o mai demult: nici daca tara ar fi pe locul unu mondial la materia prima alimentara, poporul nu ar simti in portofel minunea. Tot soiul de factori se vor invoca, astfel incat traiul de azi pe maine sa nu poata fi "compromis".

Printre ei, seceta din desertul Gobi, puhoaie dezlantuite prin India, zgaltaieli telurice in Inelul de Foc al Pacificului, Bursa japoneza, barilul cu pret obez s.a.m.d. Aste calamitati servite drept justificate concluzii la propasirea pe loc a Romaniei se lipesc ca ghebosul de gard.

Cauzele adevarate sunt dorinta necumpatata de castig a negustorului autohton, relatiile de tip cartel, taxele aberante, intermediarii verosi, comisioanele cu adresa politica, ordinele restrictive ale mega-angrosistilor lumii etc.

Se deterioreaza fructele si legumele neculese de pe campuri, se strica marfa pe tarabele pietelor, in vreme ce intreprinzatori revelati de o sfanta taina importata incruciseaza struti, "alearga" melcii printre frunze, tesala dintoase chinchile si provoaca invaliditate locomotorie broscoiului de smarc. Nu sunt rele asemenea indeletniciri exotice cu parfum de Lunca Dunarii, dar cat reprezinta ele din eventuala performanta agricola, per total? Un procent infim, deci neglijabil.

Recent ivita toamna, doamna cucurbitaceelor, vine in desaga cu vesti incruntate pentru locatarii tarii romanesti. Scumpiri de iarmaroc haotic la merindele elementare, semn ca cererea si oferta si-au scrantit relatia fireasca. Cele mai aprige balonari de preturi vor avea loc in panificatie, unde costului actual al painii i se vor adauga vreo 20-30 de procente.

Ca si cum nu ar fi fost suficient ca in ultimii cinci ani preturile alimentelor de baza s-au triplat. Cartofii, care s-au cuibarit in apatie baneasca vreme de patru ani, au "explodat" in 2011, precum adevarate mine antipersonal.

Legumele, fructele si lactatele isi vor mari nebuneste contravaloarea, incepand cu mijlocul lui octombrie. Patronatele din aceste domenii vin cu stupida explicatie a inundatiilor din anul in desfasurare. Daca a fost inec pe tarlale, de unde cifrele record de bunatati agricole masurate la hectar?

Deoarece nu mai exista mincinoasele raportari ceausiste, trebuie sa-i credem pe cei din mijlocul holdelor. Ba chiar poate fi intrebat la intamplare orice taran, observandu-se lesne ca este mai mult decat multumit. Samsarii de roade ale pamantului le impuie capul naivilor cu tanguieli de baba defecta, pentru a-si masca lacomia si hotararea burdusirii conturilor personale.

Urmeaza, dupa Metrou si CFR Calatori, societati mai timpurii la scumpiri, operatii la banul public in sectoarele gazelor naturale (conform juramantului guvernamental fata de FMI), carburantii, consultatiile medicale, chiriile s.a.

In situatia zgribulita de saracie cvasigeneralizata, cetateanului comun nu-i mai este la indemana nici arma cu doua taisuri numita credit bancar. Numai in ultimii trei ani, datoriile persoanelor fizice catre banci s-au multiplicat de 11 ori.

Numarul romanilor cu credite contractate reprezinta 43% din populatia activa a tarii, in iunie 2011. Conform Bancii Nationale, cea mai riscanta categorie de datornici in privinta rambursarii banilor este formata din cei ce au in medie cate trei imprumuturi - doua la banci si unul la IFN.

Cam 450.000 de oameni se afla pe aceasta lista impovaratoare. O adevarata bomba cu ceas. Regulile draconice impuse: limitarea perioadei de acordare la cinci ani si garantii reale sau personale care sa acopere 133% din valoarea creditului vor inchide caneaua butoiului cu lichiditati.

Previziunile oarecum fanteziste ale Guvernului Boc incep sa fie contrazise de un cor tot mai largit al finantistilor. Cei de la BCR si-au redus estimarea de avans a economiei, de la 2% la 1,4% in acest an si de la 3,9 la 2,9% in 2012.

In aceeasi nota, economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, afirma ca revirimentul Romaniei va cobori anul viitor spre 2,5%, daca se va continua actualul context international si scaderea exporturilor, caz in care deficitul bugetar s-ar situa la 4,2% din PIB. Asta de nu se va sari calul cheltuielilor turbate devenite traditionale in anii electorali.

Din nefericire, sistemul fiscal este aproape blocat, atat mental, cat si conceptual, in acel dinainte de 1990. Cam pe aici ne aflam din punct de vedere economic. "Dincolo de bine, dincoace de rau."

Ar fi interesanta o statistica actualizata in primavara viitoare. Dupa recensamantul din octombrie curent. Ma refer la capitolul demografic, respectiv, cati au traversat iarna si, mai ales, cum.

Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, mesaj dur pentru români: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități”
Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, mesaj dur pentru români: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități”
Economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, a declarat în cadrul unui interviu recent că românii trăiesc peste posibilități, punctând acid faptul că...
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
#previziuni economice, #analiza economica, #indatorare romani, #creditare banci, #previziuni BNR , #banci
Comentarii