Strul, BNR, leul si rabinul

Autor:
Luni, 04 Februarie 2008, ora 11:51
2537 citiri
Strul, BNR, leul si rabinul

Intocmai ca in bancul in care Strul merge la rabin pentru ca nu mai are loc in casa fiind sfatuit de intelept sa mai ia niste dobitoace langa el, ca apoi sa le dea drumul acestora afara, rasufland usurat de cat de mult loc are, asa se intampla si cu leul. In vreme ce, pana nu demult, analistii isi smulgeau parul ca moneda nationala a ajuns la 3,8 lei pentru un euro, acum acest nivel parca nu mai pare atat de inspaimantator, deoarece pragul de 4 lei pentru un euro pare mai aproape ca oricand.

Revenind la realitate, ultima saptamana a mai adus putin zambetul pe fata romanilor, mai ales cei cu credite in euro. Leul a inceput sa se aprecieze si, pentru prima data in acest an, cresterea a fost sustinuta pe mai multe zile.

In ultima saptamana, leul a castigat 8,36 bani, adica o crestere de 2,27%. Unii analisti vorbesc de interventia BNR pe piata, care a dus la aceasta apreciere si spera ca leul sa ajunga la nivelul de 3,6 lei pentru un euro.

Dar, dupa ce moneda europeana a ajuns la nivelul de 3,8 lei, iar unii analisti se intrebau ce se va intampla in cazul atingerii nivelului de 4 lei pentru un euro, acum tot mai multa lume pare mai usurata pentru ca moneda noationala tinde sa revina la ivelul 3,6 lei pentru un euro.

Luni, 4 februarie, este o zi importanta pentru moneda autohtona, pentru ca Banca Nationala ar putea anunta majorarea dobanzii de politica monetara pana la 8,75-9%. Pe langa aceasta hotarare, se asteapta ca BNR sa ia o noua masura prin care sa limiteze creditarea, in special pe cea in moneda europeana.

Cursul de schimb anuntat, vineri, de BNR a coborat cu 1,57 bani, la 3,6854 lei/euro, comparativ cu nivelul din ziua precedenta, atingand minimul ultimelor doua saptamani.

Banca Centrala a anuntat joi o referinta de 3,7011 lei/euro, cu 2,35 bani sub nivelul publicat miercuri. Moneda nationala a castigat teren in fata euro pe tot parcursul sedintei interbancare de vineri, iar spre finalul zilei cursul a coborat pana la 3,67-3,6750 lei/euro, dealerii suspectand ca aprecierea accentuata a leului a fost determinata de interventia BNR pe piata.

Banca Centrala nu a organizat vineri, nicio licitatie pentru a atrage lichiditate din piata. In saptamana trecuta, institutia a realizat operatiuni de sterilizare, in fiecare zi de luni pana joi, valoarea totala a sumelor retrase din piata fiind de 2,08 miliarde de lei. Pe piata monetara, ratele dobanzilor la depozitele cu scadenta la o zi se situeaza la 8,75-9,25%.

Pe de alta parte, dolarul a coborat, vineri, la cel mai scazut nivel din ultimele doua luni, dupa ce raportul privind somajul inregistrat in SUA in decembrie 2007 a indicat primul declin al pietei locale a muncii dupa august 2003, ceea ce sustine posibilitatea unei noi reduceri a dobanzii de catre Rezerva Federala.

Economia americana a pierdut, in decembrie, 17.000 de locuri de munca, iar rata somajului s-a plasat la 4,9%, ceea ce a mentinut atitudinea prudenta a investitorilor cu privire la plasamentele in monedele cu randament ridicat si risc mare si a crescut sentimentul negativ privind cotatia dolarulului.

Euro a urcat, vineri, la un nivel maxim al ultimelor doua luni, de 1,4952 de dolari, aproape de nivelul record de 1,4966 de unitati. Moneda europeana s-a apreciat fata de dolar cu 0,3% comparativ cu sedinta de tranzactionare de joi, si a ajuns la 1,4920 de unitati.

Peste Ocean, FED a redus, miercuri 30 ianuarie, rata dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 3%, parte a eforturilor intense ale bancii de a opri incetinirea accentuata a cresterii economiei, afectata de declinul sectorului de locuinte si limitarea creditarii.

Vlad Voiculescu

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#leu, #curs, #BNR, #euro , #banci