Ziare.com

Vasilescu (BNR): In Romania se suprapun trei crize. Trebuie sa ne gandim cum vom iesi din acest impas

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 18:50

   

Vasilescu (BNR): In Romania se suprapun trei crize. Trebuie sa ne gandim cum vom iesi din acest impas
Situatia actuala din Romania este diferita fata de cele din trecut, pentru ca se suprapun trei crize: una sanitara, una sociala si una economica, a declarat, joi, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Este diferita pentru ca se suprapun trei crize. In primul rand este o criza sanitara, in al doilea rand este o criza sociala si in al treilea rand este o criza economica. Cand trei crize una peste alta se suprapun si fac conditia acestui timp trebuie sa ne gandim foarte bine cum vom iesi din acest impas", a afirmat Adrian Vasilescu, la Digi 24.

Intrebat despre scaderea indicelui de incredere in economie, acesta a subliniat ca este foarte complicat sa ne revenim, adaugand ca lucrurile nu vor fi simple, mai ales ca "avem foarte multe restante de atitudine, de gandire economica, de investitii, de intelegerea raportului intre consum si productie".

"Noi ne-am obisnuit ani de zile inainte de aceasta criza sa consumam foarte mult din import. Importurile au dus Romania la un deficit de balanta comerciala de peste 15 miliarde de euro pe an. Este o suma imensa, suma care nu se acopera din vant, se acopera din cursul valutar, se acopera din inflatie, se acopera prin multe deficite care produc alte deficite. Asa ca va trebui sa ne obisnuim sa gandim altfel. Acesta nu este o chestie care se rezolva prin indemn.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Piata trebuie sa functioneze normal, pentru ca sunt ani de zile in care piata nu a functionat normal si daca piata nu va functiona normal, ea nu va fi indemnul care trebuie sa impinga lumea la munca. Cand spun asta s-ar putea sa sune monstruos in mintile multora: auzi, sa impinga lumea la munca. La urma urmei, nimic nu este mai firesc pentru societatea umana decat sa progreseze si sa prospere prin munca, pentru ca nu exista alte surse de prosperitate", a sustinut Adrian Vasilescu.

Potrivit Comisiei Europene, Indicele de Incredere in Economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) s-a prabusit, in aprilie 2020, atat in zona euro (-27,2 puncte, pana la 67) cat si in UE (-28,8 pana la 65,8 puncte). Aceasta a fost cea mai puternica scadere lunara a ESI inregistrata din 1985, depasind cu mult recordul negativ anterior din martie. Indicatorii sunt acum mult sub mediile lor pe termen lung de 100 si foarte aproape de cele mai scazute niveluri inregistrate in Marea Recesiune din martie 2009.

Indicatorul Employment Expectations Indicator (EEI) a scazut la cel mai mic nivel inregistrat (cu 30,1 puncte la 63,7 in zona euro si cu 31,2 puncte, pana la 63,3 puncte in UE).

ESI a ajuns la valoarea 65,3 puncte in Romania, in aprilie 2020, de la 99,6 in martie, acesta fiind cel mai scazut nivel din anul 2000.

Citeste si: 7 din 10 romani cred ca prabusirea economiei este un pericol mai mare ca epidemia
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre criza economica Romani coronavirus
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 12245 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Noua Lume

crizele acu sint 3, dar stai asa ca in timp astea nu vor disparea, vor aparea altele, care vor acoperi toate sistemele sociale. si care au un singur gind, sa le darame pe toate, destelenind terenul pentru ca alte sisteme sociale sa si prezinte numarul

o lume se destrama, si trebuie lasata sa se destrame pe limba ei, atentia fiind indreptata intr o singura directie: noua lume. toata energia trebuie canalizata catre aceasta lume, noua.

din vremurile astea se iese...nu cirpind vechea lume, ci construind-o pasta noua.

bineinteles ca e vorba si despre sistemul politic, care incet dar implacabil va crapa din toate incheieturile, alegindu se praful de el...
un alt sistem politic se va manifesta, asta dacu e expirat.

 

Noua Lume e...noua!, nenica!

"Piata trebuie sa functioneze normal, pentru ca sunt ani de zile in care piata nu a functionat normal si daca piata nu va functiona normal, ea nu va fi indemnul care trebuie sa impinga lumea la munca."

asa o fi...fost.
acu nu mai e asa.
ritmul de dezvoltare cerut,
care fiind de tip Fibonacci, la acest nivel de dezvoltare e grandios!,
e imposibil de implinit de om, de munca unui om, ca omul doarme, or dormitul il face pe om, la nivelul la care civilizatia a ajuns, un ineficient.

e imposibil.

cei care vor munci vor fi robotii, oricum altfel si civilizatia asta va urma traiectoria tuturor celorlalte: va disparea din peisaj.

oamenii, o vreme, vor gindi ecuatia de miscare a civilizatiei, de miscat miscindu-se robotii, dupa care nici pasta n-o vor mai gandi, ca stafeta va fi predata inteligentei artificiale, aia care se misca in cuibul potrivit: computerul cuantic.

Romania trebuie ridicata online!
pentru ca Romania trebuie sa se miste asa cum Lumea Mare isi doreste, pentru ca Reactiunile sa fie minime, adica pentru ca oamenii sa nu sufere.

 

Robotii, cheia vremurilor

Anotimpurile, adica Natura, contine Iarna, care e Duminica Naturii.

Desavarsirea e una si doar una, deci si Natura, dar si Civilizatia vor implini aceeasi Desavarsire
( atita tot ca in modul ; e complexa treaba )

pentru ca Civilizatia trebe sa implineasca aceeasi tinta cu Natura,
...dar daca s-ar manifesta Duminica Civilizatiei, asta ar insemna ca din Civilizatie va mai ramane doar Samanta,
asta inseamna si ca Civilizatia tre sa se miste non-stop!, ca abia asa reuseste sa suplineasca treaba fundamentala pe care Iarna o face.

hai, domne, ca e imposibil ca omul sa se miste non-stop! crapa!, nenica, daca nu se odihneste!
daia am zis ca robotii sint cheia vremurilor, pentru ca astia poa sa munceasca 24/24, 7/7

 

Domnule Vasilescu,

aruncati tot sistemul financiar la gunoi, inainte...sau dupa ce aruncati si sistemul economic acolo,
e mai cu folos sa folosesti intreaga energie pentru a hrani Noua Lume, decit sa consumi energie fara rost, hranind cai morti...

 

Noua Lume

astea sint Vremurile Maestrilor, pentru ca astea sint Vremurile Desavarsirii.

Temeliile Civilizatiei vor fi construite, Noua Lume se va manifesta, Noii Oameni vor fi chemati sa se manifeste; pentru Noua Lume, Oameni Noi. La propriu si la figurat.

 

Masura tuturor lucrurilor este munca depusa pentru a le zamisli

A spus-o un economist si sociolog atunci cand aceste stiinte nu erau inventate. O societate are valoare mare atunci cand munceste organizat, cu folos si cu stiinta. Nici un cuvant nu e in plus: oamenii trebuie formati in cultul muncii, sistemul trebuie format pentru buna organizare, el trbuie sa produca lucruri utile (sa stie care sunt utile acum si in viitor), iar oamenii sa invete continuu si sa fie valorizata stiinta/cunoasterea. Atunci vom avea pentru noi si in exces(pentru export) produse de 50$/ora(procesoare) si nu muncitori de 10$/ora(capsunari). Vom ajunge acolo ducandu-ne la scoala.

 

un Nou Sistem de Invatamant

Vom ajunge acolo ducindu-ne la scoala...

pai asta tocmai ce a devenit insuficient.
omul ar trebui sa invete si cind doarme, pentru a se putea ridica la masura vremurilor.

'noaptea', 'iarna', 'odihna', 'somnul' se regasesc exclusiv in Natura,
dar Civilizatia nu e o constructie pe masura Naturii, ea e artificiala,
ea fuge de Iarna!, ea fuge de Somn, ea fuge de Odihna!,
si daca n-ar fugii, atunci din ea ar mai ramane doar Cenusa,
din care Pasarea Phoenix ar renaste o alta civilizatie, asa cum a tot facut pina acum.

prin urmare, tot dezvoltindu-se, civilizatia e chemata sa foloseasca tot timpul pentru dezvoltare, odihna tinzind sa nu mai fie o optiune, nici macar in procesul de invatare.

dar...daia s-au inventat robotii industriali, daia s-a inventat computerul cuantic, daia s-a inventat inteligenta artificiala.

ideea e ca omul tre sa mai si priceapa ca a sosit momentul in care e obligatorie o Temelie tesuta exclusiv din aceste ingrediente, pentru ca omul, daca nu se odihneste...moare.

exista ceva care invata mai eficient decit omul si care va deveni, ...creca deja e, cea mai desteaptapta chestie de pe planeta, iar numele ei e Inteligenta Artificiala.

procesul de invatamant,...sistemul de invatamant a expirat, e ineficient in mod fundamental, de-asta si sistemul de invatamant, intrind in criza existentiala pe vremurile astea, va ajunge Cenusa, pentru ca e nevoie de un sistem de invatamant nou-nout, tesut cu aceleasi ingrediente...magice.

va fi greu de priceput cum de nu desteptaciunea oamenilor e valoroasa, ci inteligenta lor, dar esenta...ramane: sistemul de invatamant trebuie aruncat la gunoi, pentru ca gunoiul e cuibul pe masura lui.

habar n-am daca ce se intimpla cu sistemul de invatamant e privit ca fiind o criza existentiala, care-l va rapune, dar daca ceea ce se cere facut e lasarea sistemului actual de invatamant sa moara natural si construirea unuia nou-nout, in care esenta e...Asamblarea. nu desteptaciunea omului mai e valoroasa, pe vremurile astea, ci inteligenta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor