Vasilescu: Eu sufar foarte mult, personal, ca nu avem un sistem de banci romanesti

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 17:02
1328 citiri
Vasilescu: Eu sufar foarte mult, personal, ca nu avem un sistem de banci romanesti
Foto: Arhiva

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, vineri, ca "sufera foarte mult" din cauza faptului ca nu avem un sistem de banci romanesti, dar ca sistemul pe care am fost nevoiti sa il importam este unul puternic.

"Eu sufar foarte mult, personal, ca nu avem in Romania un sistem de banci romanesti. Dar nu era posibil. Cine sa faca un sistem de banci romanesti in Romania? Un sistem de banci, de care aveam nevoie atunci cand s-a dezvoltat sistemul bancar, avea nevoie de capital, de competenta, de management. De unde sa le fi luat pe toate astea?

Am fost nevoiti sa importam sistem bancar si il avem de bine de rau", a spus Adrian Vasilescu, la dezbaterea cu tema "IMM-urile, punctul nevralgic al economiei romanesti", organizata de Banca Nationala a Romaniei in parteneriat cu saptamanalul "Finantistii".

El a spus ca acesta este un sistem puternic si ca Banca Nationala a Romaniei are o preocupare "teribila" ca acest sistem sa ramana stabil si sa mearga pe picioarele lui, sa nu fie nevoie sa se clatine.

"Noi avem criza economica in Romania, dar nu avem criza financiara, mai ales o criza bancara. Capitalul romanesc trebuie sa-l facem. Celalalt capital vine de afara. Din pacate, din 2000 pana in 2008 am facut crestere economica intr-un ritm alert la nivelul cel mai inalt din Europa cu economsirea altor tari.

Capitalul romanesc se face prin economisire. Nu cunosc alta forma decat economsirea. Asta dureaza multi ani si trebuie sa avem o strategie intreaga. Acum nu avem capital intern", a mai spus Vasilescu.

El a precizat ca declaratiile sunt facute in nume propriu si ca acestea nu implica pozitia Bancii Nationale a Romaniei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Adrian Vasilescu banci romanesti, #Adrian Vasilescu banci Romania, #BNR banci , #banci