Vezi cum s-a atentat la moneda nationala

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 22:02
3960 citiri
Vezi cum s-a atentat la moneda nationala
Foto: Arhiva

Razvan Ungureanu, directorul SIE, a anuntat la televizor, de Ziua Internationala a Muncii, ca serviciul secret pe care il coordoneaza a stiut ca asupra leului romanesc au avut loc "atacuri serioase", dupa octombrie 2008.

In realitate, respectivele atacuri s-au petrecut ceva mai devreme, in luna septembrie, iar Banca Nationala a Romaniei s-a luptat cu ele, inregistrand un notabil succes.

De unde si dilema: cine pe cine a informat despre acest caz, Serviciul de Informatii Externe pe Mugur Isarescu sau invers?

In septembrie 2008, timp de trei saptamani, trei mari banci europene din Elvetia, Austria si Israel au comis un grav si concertat atentat la adresa monedei noastre nationale, in scopul obtinerii de profit pe spatele romanilor.

La fel cum procedasera, cu brio, si in cazul polonezilor, ungurilor si cehilor. De mentionat ca ingineria financiara nu este, in sine, una ilicita. Dar asociata cu alte tertipuri suspecte, poate depasi cadrul legal european si chiar international.

Cum si-au rupt dintii speculatorii bancari

Inainte de atacul murdar la care ne referim, atat presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si, intr-o mai mica masura, guvernatorul Mugur Isarescu erau optimisti cu privire la sansele Romaniei de a evita criza. Si pesimisti, in ceea ce priveste angajarea unor imprumuturi bancare, sub controlul FMI.

La fel procedasera si guvernele de la Varsovia, Budapesta si Praga, dupa care moneda euro a fost cumparata masiv de pe piata, de unele banci importante, afectand grav zlotul, coroana si forintul. Cum inflatia a devenit de nestapanit, cele trei tari s-au vazut nevoite sa accepte imprumuturi bancare din partea FMI. Aceeasi strategie s-a incercat si impotriva tarii noastre.

Timp de trei saptamani, din septembrie 2008, banci din Elvetia, Austria si Israel au cumparat masiv moneda euro de pe piata romaneasca, indiferent de pretul raportat la leu. Astfel s-a ajuns rapid de la o cotatie de 3,6 lei/euro la 4,2 lei/euro, trendul fiind in continuare unul inflationist.

Cum rezervele nationale ale Romaniei permiteau, guvernatorul Isarescu a scos brusc pe piata 500 de milioane de euro, la sfarsitul lunii, stabilizand moneda nationala. Ceea ce a facut ca speculatorii nu numai sa nu inregistreze profiturile realizate in Polonia, Ungaria si Cehia, dar sa contabilizeze si importante pierderi.

Media cursului leu/euro pe intreg anul 2008 a fost astfel stabilizata la 3,6809 lei/euro. De la sine inteles ca aceasta atitudine nu a convenit defel Occidentului si celor care detin puterea la nivel global.

Note proaste la purtare

In urma acestei patanii, cateva agentii de rating financiar, de mare prestigiu international, au inceput sa discrediteze Romania, astfel diminuandu-se exponential investitiile straine de capital. Initial, s-a lansat falsa ipoteza ca tara noastra ar fi intrat in incapacitate de plata. Minciuna care l-a dus la isterie pe Mugur Isarescu: "Cum sa fie lipsa de lichiditate, cand bancile au 20% din fonduri tinute la BNR? Bancile straine au doar 2-3%".

Aceeasi reactie a avut-o si presedintele Basescu, care a sustinut ca evaluarea "Standard&Poor's nu este credibila". O astfel de palma pe obrazul uneia dintre cele mai importante agentii de gen din lume si administrata de un stat emergent a fost fara precedent.

"Evaluarea nu vorbeste despre datoria publica a Romaniei, ci despre cea privata", a mai remarcat presedintele. "Romania are un grad de indatorare publica foarte scazut - 11 miliarde de euro. Restul de pana la 60 de miliarde reprezinta datorii private ale unor companii. Nu sunt datorii contractate cu garantia statului roman. In plus, evaluarea nu vorbeste despre rezerva valutara a Romaniei, care este cea mai mare de la revolutie incoace - 27 de miliarde de euro, la care se adauga cele 100 de tone de aur", a completat Basescu.

Strategie concertata

In ciuda faptului ca o alta agentie de rating de mare prestigiu, si anume Moody's, a considerat ca aprecierile Standard&Poor's sunt aiurea-n tramvai, asta n-a impiedicat agentia de evaluare financiara Fitch sa retrogradeze, la randul ei, calificativele tarii noastre cu doua trepte, la nivelul "non investment grade".

Declaratiile "belicoase" ale oficialilor nostri, care au urmat, n-au mai impresionat pe nimeni. Si, cu atat mai putin, comentariile lui Ilie Serbanescu, care punea punctul pe "i": "Eu cred ca aceste agentii sunt in cardasie cu speculatorii. Anul trecut, acestia faceau bani din aprecierea leului, iar acum ii vor face prin deprecierea monedei noastre nationale. Nu cred ca BNR va mai putea opri aceasta depreciere. Probabil ca ei pregatesc terenul, ca FMI sa ne imprumute si sa ne ia sub umbrela lui".

Ceea ce s-a si intamplat. De amintit ca leul a mai facut fata unui asemenea atac de anvergura in anul 1999.

In lunile urmatoare ale lui 2008, pana in februarie 2009, FMI ne-a vizitat de cateva ori ca sa vada cum stam cu banii si daca n-avem nevoie de imprumuturi. Iar Comisia Europeana n-a uitat sa ne recomande - tocmai atunci - consolidarea politicii fiscale, imbunatatirea urgenta a capacitatii administrative si altele.

Aceste actiuni justifica afirmatia ca atacurile la moneda nationala si incapatanarea cu care n-am vrut sa ne imprumutam de la bun inceput ne-au adus prejudicii. Fiindca oricata dreptate am fi avut, n-am fi putut sa inotam impotriva curentului.

In paralel, BNR a purtat mai multe runde de negocieri discrete cu polonezii, ungurii si cehii, in ideea constituirii unui front comun de lupta impotriva unor masinatiuni financiare de acest gen. Iar in tot acest timp, Directia de supraveghere a BNR a depus eforturi remarcabile, pentru a fi la curent cu evolutia financiara europeana si mondiala. Poate ca mai tarziu a primit sprijin informativ si din partea SIE, nimic de zis.

Cu ce ne-am ales

Rezultatele celor expuse pana aici, de buna seama, nu sunt deloc incurajatoare. De unde si ipoteza ca, mai bine faceam cum ni se dicta de la bun inceput, poate scapam mai ieftin.

PIB a scazut cu 10%, inflatia a ajuns la 13%, deficitul bugetar cumulat este de 18 miliarde de euro, datoria publica s-a dublat, avem aproape un milion de someri, iar salariile s-au diminuat considerabil.

Potrivit lui Varujan Vosganian, din toate aceste convulsii si framantari, doar BNR a avut de castigat, rezervele valutare ale Romaniei ajungand la peste 35 de miliarde de euro, in vreme ce populatia e saracita.

Adaugam ca este foarte posibil ca si unele persoane fizice, care au detinut informatia ca BNR va scoate masiv euro pe piata, sa fi realizat ceva profituri personale, prin speculatii de genul celor puse la cale de institutiile bancare.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#atac moneda nationala, #speculatii bancare, #speculatii valuta, #atac Banca Nationala, #interventie BNR , #banci