Analisti: Dobanda cheie a BNR se va situa in intervalul 6-6,25% in 2011

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 22:46
987 citiri
Analisti: Dobanda cheie a BNR se va situa in intervalul 6-6,25% in 2011
Foto: Arhiva

Analistii economici prezenti la Romanian Finance Symposium au estimat ca anul viitor dobinda de politica monetara se va situa in intervalul 6-6,25%, iar cursul mediu leu-euro se va mentine intre 4,2 si 4,3 lei.

"Sunt anumite sanse ca la finele anului 2011 sa avem o dobanda de politica monetarade 6%", a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, in cadrul Romanian Finance Symposium

Lucian Anghel sustine ca in prima parte a anului viitor este posibil ca BNR sa ia deciza de a reduce nivelul rezervelor minime obligatorii la valuta. Totodata, economistul-sef al BCR estimeaza ca in 2011 vom avea un nivel al cursului valutar similar cu cel din ultimii doi ani si ca acesta se va situa in intervalulde 4,1 - 4,3 lei pentru un euro.

"Conform estimarilor noastre, la finele acestui an, nivelul de 8,2% al inflatiei reprezinta o estimare corecta. In ianuarie 2011 ar trebui sa ne aflam la un nivel de 7,1% si undevala 4% la finele anului viitor. Ultima proiectie a BNR pentru finele anului 2011 este de 3,4%, De aici, deducem ca este spatiu de reducere a dobanzilor. Nu vedem o depreciere a monedei nationale. Desi economia ar putea trece pe plus in 2011, din punct de vedere al cererii interne nu putem vorbi despre asta", a spus Anghel.

De asemenea, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, sustine ca este posibilapentru 2011 o mentinere adobanzii de politica monetara de 6,25% dupa jumatatea anului viitor.

"Tind ca cred ca, atat timp cat nu se depreciaza cursul, nivelul dobanzilor din piata vor sta foarte jos.Lichidatea din piata va ramane mare si chiar va creste mai ales prin relatia cu Ministerul de Finante. Cel mai probabil, BNR va fi nevoita sa ramana la dobanda de politica monetarade 6,25% din cauza inflatiei", a spus Dumitru.

Pentru jumatatea anului viiitor, reprezentantii Raiffeisen Bank vad cursul de schimb situat la 4,3 lei pentru un euro.

Economistul-sef al BRD SocGen, Florian Libocor sustine ca mai devreme de jumatatea anului viitor nu vom vedea miscari majore ale dobanzilor-cheie. Pentru jumatatea anului viitor, Libocor estimeaza un curs mediu pentru un euro de peste 4,2 lei.

Totodata, seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila, sustine ca inflatiase va situa in jurul a 4 -4,5%in 2011, iaraprecierea monedei nationale va fi modesta si nu va reusi sa induca un trend dezinflationist.

Reprezentantii Volksbank estimeaza pentru finalul primei parti a anului viitor un nivel al cursului de schimb cuprins intre 4,2 si 4,3 lei pentru un euro si odobanda de politica monetarade 6%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#dobanda cheie BNR, #BNR politica monetara, #BNR rezerve valutare, #curs valutar 2011 , #curs valutar