Analistii nu stiu de ce se apreciaza leul in raport cu euro

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 15:24
2092 citiri
Analistii nu stiu de ce se apreciaza leul in raport cu euro
Foto: Reuters

Analistii considera ca este putin probabil sa asistam la o depreciere a cursului valutar, avand in vedere ca o serie de fonduri speculative vand euro ca sa cumpere lei. In plus, acestia sunt de parere ca nici Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu are interes sa lase un leu prea puternic, pentru a stimula exporturile.

"Una dintre cheile iesirii Romaniei din recesiune este inclusiv stimularea exporturilor, iar ca sa stimulezi exporturile, cursul trebuie sa ramana relativ favorabil lor, deci leul sa nu se aprecieze foarte tare. O apreciere excesiva a leului ar omori din fasa orice tendinta de revenire economica, ceea ce ma face sa cred ca cursul va ramane undeva in zona lui cel putin 3,9 si 4,1" a declarat, pentru Forum Invest, Radu Craciun, Chief Investment Officer al Eureko Romania.

Recent, Cristian Popa, viceguvernatorul BNR declara ca nu stie de unde vine aprecierea din ultima vreme a leului, sustinand ca nu sunt motive pentru o intarire puternica a cursului. "Este interesant ca dobanzile sunt in scadere si totusi cursul se apreciaza", a aratat Cristian Popa.

Viceguvernatorul a mai mentionat atunci ca pe piata se resimte o supralichiditate temporara in lei, insa Ministerul Finantelor absoarbe sume mai mari acum. Dupa cum se stie, cursul leului depinde de mai multi factori.

Intre acestea se afla si evolutia contextului international, perceptia investitorilor asupra conditiilor din piata, dar si de evolutia riscurilor. In plus, si accesul la fondurile Uniunii Europene va influenta evolutia cursului monedei nationale.

Pentru jumatatea acestui an, estimarile ING, care si-a revizuit recent in scadere previziunile privind evolutia leului, arata un curs de schimb de 4,40 lei/euro.

Inca de la inceputul acestui an, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, declara ca politica monetara nu ar trebui sa lase leul sa se aprecieze, deoarece o astfel de evolutie afecteaza exporturile, chiar daca ajuta la temperarea inflatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#curs valutar depreciere 2010, #curs valutar leu euro, #apreciere leu euro 2010 , #curs valutar