BNR: Indicele ROBOR la 3 luni a crescut marti la 2,20%

Marti, 23 Iunie 2020, ora 11:19
2012 citiri
BNR: Indicele ROBOR la 3 luni a crescut marti la 2,20%
Foto: Arhiva Pixabay

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut marti la 2,20%, de la nivelul de luni de 2,19%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Indicele ROBOR la 6 luni s-a mentinut la 2,25%.

Cei doi indici au revenit pe crestere incepand de saptamana trecuta, dupa ce s-au aflat pe un trend descendent incepand din 29 mai. Astfel, ROBOR la 3 luni a crescut vineri la 2,18%, de la nivelul de joi de 2,15%. Indicele ROBOR la 6 luni a crescut pentru prima oara luni, la 2,25%, de la nivelul de 2,24% inregistrat vineri, cel mai redus atins din 25 ianuarie 2018.

Consiliul de administratie al BNR a decis vineri, 29 mai, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an de la 2% pe an, incepand cu data de 2 iunie, precum si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Masura a fost luata pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii la care se imprumuta, intre ele, institutiile bancare din Romania, in lei, iar evolutia sa este legata, in principal, de nivelul de lichiditate existent in piata.

BNR a publicat, in mai 2019, indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care inlocuieste ROBOR in calculul dobanzilor la majoritatea creditelor in lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scazut la 2,36%, de la 2,66% in T2 2019.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Robor curs euro, #robor curs valutar , #curs valutar