Cand francul elvetian impusca bancile (Opinii)

Sambata, 17 Ianuarie 2015, ora 12:55
11932 citiri
Cand francul elvetian impusca bancile (Opinii)
Foto: Romania Libera

Dupa ce Banca Nationala impreuna cu ministrul Finantelor au renumarat creditorii in franci elvetieni, de la 150.000 acestia au scazut la 75.000. Pentru ca nu sunt atat de multi incat sa provoace o criza politica sau o criza financiara, deciziile luate au fost de forma, adica aplicarea electoratei, acea inginerie financiara a guvernului Ponta prin care un creditor poate sa amane plata unui credit pe o perioada de doi ani sau posibilitatea bancilor de a negocia cu datornicii.

Adica, nu mare lucru. Darius Valcov, ministrul Finantelor, a spus "deja" doua solutii. Nimeni nu stie daca vor mai veni si altele.

Decizia de joi a Bancii Nationale a Elvetiei de a lasa francul elvetian sa fluctueze liber a provocat un val urias de pierderi pe pietele internationale. In perioada crizei globale din 2008, banca nationala a Tarii Cantoanelor a luat decizia de a limita valoarea maxima pana la care poate fluctua moneda nationala in raport cu euro. A fost fixat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Aceasta decizie a fost luata pe fondul intaririi fara precedent a monedei elvetiene pe fondul crizei. Multi investitori fugeau din fata tsunamiul financiar vanzand euro si dolari, monede care se prabuseau si cumparand franci.

In aceasta situatie executivul elvetian si autoritatea bancara s-au vazut nevoite sa plafoneze moneda nationala. O intarire puternica a francului ar fi dus la prabusirea exporturilor elvetiene. Marfurile elvetiene ar fi ajuns la preturi prohibitive pentru europeni.

Dar ce s-a intamplat inainte de criza? De ce bancile din Europa de Est au promovat cu atata sarg creditele in franci si in alte monede exotice? In principal pentru ca erau mai ieftine, adica, in perioada de boom economic, cele mai cautate valute - dolarul respectiv euro puteau fi plasate de banci pe piata cu dobanzi mai mari, astfel valute precum francul elvetian au inceput sa piarda teren, iar o solutie de a ramane atractiv o reprezenta creditul mai ieftin si astfel, actionarii bancilor de la noi si din zona est-europeana au promovat acest tip de credite.

Problema e ca la un credit imobiliar, returnarea acestuia se face in 25-30 de ani, o perioada in care se schimba toata realitatea economica. Aici este momentul unde trebuie sa intervina autoritatea de reglementare bancara si guvernul. Atunci cand o realitate economica se schimba, iar platitorii de taxe de buna-credinta au fost aruncati intr-o adevarata capcana financiara fara voia si fara stiinta lor.

Cei 75.000 de creditori pot sa provoace o criza financiara in Romania, chiar daca autoritatile par sa nu mai fie atat de inspaimantate. Daca privim cu atentie ce cutremur a provocat decizia de joi a Bancii Nationale a Elvetiei pe pietele financiare, acest fenomen va avea efecte si la noi.

Problema cu creditele in Romania are o mare legatura cu comportamentul bancilor. Seria de comisioane ascunse din contractele de credite, goana dupa profit pe seama clientilor in perioada de boom economic din anii 2006-2008, seria de procese si incapacitatea sistemului bancar de a se adapta la nevoile si la posibilitatile clientilor au facut ca increderea oamenilor in banci sa tinda catre zero. Problema de astazi este extrem de dificila. Hai sa ne imaginam ca cei 75.000 de creditori in franci elvetieni se duc la bancile lor si le pun pe tejghea cheile de la casele scumpe cumparate in urma cu sapte, opt ani.

Astazi, valoarea acelor case a ajuns la jumatate. Ce vor face bancile cu 75.000 de case care valoreaza mai putin de jumatate din pretul de acum sapte ani, in plus, nici nu sunt clienti pentru aceasta marfa. Brusc, ne trezim cu o criza bancara asociata cu una imobiliara.

Cred ca bancile si autoritatile financiare trebuie sa gaseasca o solutie impreuna cu creditorii pentru a nu fi provocata o noua criza economica.

Nota autorului: Precizez ca nu am niciun un credit in franci elvetieni si niciun fel de alt credit.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#credite franci elvetieni , #curs valutar