Cat de mare e prapastia in care a cazut leul? BNR ne arata datele brute

Marti, 28 August 2012, ora 19:10
5374 citiri
Cat de mare e prapastia in care a cazut leul? BNR ne arata datele brute

Moneda nationala a pierdut mult teren in fata celei europene, in ultimii patru ani, asa cum arata datele Bancii Nationale Romane (BNR).

Astfel, in 2007, romanii au platit, in medie, 3,3373 lei/euro. Comparativ, cursul a ajuns la 4,4411 lei/euro, in prima jumatate a anului 2012, ceea ce inseamna o depreciere cu 33% a monedei nationale.

Leul a pierdut teren aproape in fiecare an in fata monedei euro. In 2008, cotatia medie afisata de BNR a fost de 3,6827 lei/euro, adica un avans de 10,3% fata de anul precedent.

Aceasta tendinta s-a pastrat si in 2009, cand romanii au platit pentru un euro, in medie, 4,2373 lei, adica cu 15,1% mai mult fata de perioada similara din 2008, inregistrandu-se cel mai mare avans al monedei unice, de la an la an.

Se pare ca interventiile repetate ale bancii centrale pentru sustinerea leului au avut efect, astfel ca anul 2010 a fost un an prost pentru euro, cotatia acestei monede inregistrand o medie de 4,2099 lei/unitate, adica o scadere de 0,6%, raportata la anul precedent.

In 2011, cand Romania resimtea efectul masurilor de austeritate adoptate in anul precedent (taierea salariilor si a pensiilor, cresterea TVA), moneda unica a avut o revenire usoara, cursul mediu ajungand la 4,2379 lei/euro, in urcare cu 0,7% fata de 2010.

In 2012, an dominat de criza politica, care a pus presiune pe economia tarii, implicit pe cursul valutar, euro a avut o cotatie medie, in primele 7 luni, de 4,44 lei/unitate, adica cu 20 de bani mai mult decat media anului 2011.

Insa, BNR are resurse limitate pentru a tine in frau cursul, care a devenit extrem de volatil la criza politica interna. In plus, trebuie luat in calcul si faptul ca recesiunea si tensiunile de la nivelul zonei euro, principalul partener comercial al tarii noastre, au o influenta nefasta asupra leului.

Cea mai mare crestere anualizata s-a inregistrat in luna mai, de 7,9%, fata de perioada similara din 2011, in timp ce, in luna iulie, se inregistra o crestere de 7,3 procente fata de a saptea luna de anul trecut.

In consecinta, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a anuntat ca Guvernul se asteapta la un curs mediu de 4,5 lei/euro, in acest an.

Dolarul american a inregistrat o apreciere si mai abrupta. Doar in iulie 2012, fata de cotatia din perioada similara a anului trecut, moneda americana a urcat cu nu mai putin de 24,6 la suta.

Citeste si:
Vasile Dîncu anunță că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Vasile Dîncu anunță că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat duminică, 24 octombrie, că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. ”Nu putem să credităm un guvern care...
Trupa Taxi, dedicație satirică pentru Klaus Iohannis. Cum sună noua melodie intitulată „Un sas” VIDEO
Trupa Taxi, dedicație satirică pentru Klaus Iohannis. Cum sună noua melodie intitulată „Un sas” VIDEO
Trupa Taxi, condusă de artistul Dan Teodorescu, a publicat duminică, 24 octombrie, pe canalul de YouTube, o piesă intitulată „Un sas” - o „dedicație” pentru președintele Klaus...
Sursa: Ziare.com