Ziare.com

Criza francului elvetian O clauza ilegala in contracte?

Marti, 17 Februarie 2015, ora 09:49

   

Criza francului elvetian O clauza ilegala in contracte?
Clauza din contractele creditelor in franci elvetieni, care ii obliga pe clienti sa isi plateasca ratele in moneda respectiva si nu in lei, este nula, arata avocatul Gheorghe Piperea.

El sustine ca aceasta clauza incalca Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care prevede ca nicio institutie de stat sau privata nu are voie sa refuze plata in lei de la clienti, potrivit ziarului Bursa.

Astfel, articolul 16 din actul normativ sublinieaza ca "bancnotele si monedele emise si neretrase din circulatie de catre Banca Nationala a Romaniei reprezinta insemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominala pentru plata tuturor obligatiilor publice si private".

Criza francului elvetian - BNR nu vrea conversia la un curs istoric: Cine plateste? Domnul Piperea?

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Potrivit acestui articol, daca imprumutatul in franci elvetieni merge sa plateasca in lei la banca, institutia nu are voie sa refuze moneda nationala. In contract, insa, scrie ca imprumutul a fost facut in CHF, iar plata trebuie efectuata, de asemenea, in CHF. Cel putin asa au lasat bancile recalcitrante sa se inteleaga (...).

Ca sa poata sa respecte contractul impus de banca si interpretarea cu executarea silita pe masa a acestui contract, 'promovata' tot de banca, clientul fie vine la casierie cu franci elvetieni, daca ii gaseste pe la casele de schimb valutar, fie vine cu lei, pe care banca ii schimba in euro si apoi in franci, cu aplicarea in cascada de comisioane de schimb si cu un curs impus de banca, practicat de aceasta in ziua respectiva, ceea ce este o modalitate ocolita de a incasa rata tot in CHF.

Clauza din contract care prevede plata in CHF a ratelor, intrucat incalca legea Statutului BNR, nu creeaza obligatia de a restitui CHF. Creditul trebuie restituit, desigur, nimeni nu neaga asta, dar restituirea se face in lei si nu in CHF si se face prin echivalent, si nu la cursul impus de banca", a explicat Gheorghe Piperea.

Astfel, avocatul este de parere ca BNR nu ar trebui sa permita astfel de clauze, "care contravin statutului Bancii Nationale".

Clientii se pot folosi de aceasta lege pentru a ataca in instanta institutia bancara de unde s-au imprumutat, precum si de legea clauzelor abuzive.

"Plus falsitatea cauzei contractului, intrucat clientilor cu credite in CHF li s-a livrat, de cele mai multe ori, suma in lei sau euro (uneori direct in contul vanzatorului casei achizitionate pe credit), si nicidecum CHF", a adaugat avocatul.

Avertisment de la BNR, despre cresterea francului: Situatia poate sa devina extraordinar de delicata

BNR are alta parere

In replica, directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Nicolae Cinteza, l-a contrazis pe avocatul Piperea.

"Domnul Piperea sa ne indice si sursa de unde se pot cumpara franci elvetieni la cursul din momentul contractarii creditului. Daca nu cunoaste o asemenea sursa, poate ne vinde domnia sa si va garantez ca daca bancile vor primi CHF la cursul de atunci vor face operatiunile tot la cursul de atunci.

Nu stiu cata experienta are domnul Piperea in tehnica bancara, dar ar trebui sa lase aceste operatiuni in seama celor care se pricep", a precizat acesta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2673 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu cred ca refuza nimeni

ratele sa le plateasca in lei,echivalentul in lei al ratei in chf.Nu-i acelasi lucru?

 

...

.. domnul Cinteza o spune pe sleau .. "... Nu stiu cata experienta are domnul Piperea in tehnica bancara, dar ar trebui sa lase aceste operatiuni in seama celor care se pricep", a precizat acesta. ..." .. ati devenit slugile finantei mondiale domnilor .. pe acest popor cine il mai slujeste ? ..

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor