Croitoru sustine interventiile BNR pe cursul valutar

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 22:43
1217 citiri
Croitoru sustine interventiile BNR pe cursul valutar
Foto: Arhiva

Lucian Croitoru, consilierul guvenatorului BNR, explica de ce este necesara cateodata o interventie a bancii centrale pe cursul valutar.

"Din cauza problemelor structurale, episoade de volatilitate excesiva pe piata valutara pot pune in pericol obiectivele privind stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara. Din aceasta cauza, ar putea fi optim ca banca centrala sa mentina interventiile dedicate exclusiv combaterii episoadelor de volatilitate excesiva a ratei de schimb", sustine Lucian Croitoru in studiul "Lichiditatea, atacul specualtiv din octombrie 2008 si reputatia bancii centrale".

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, orizontul problemei reputatiei bancii centrale se intinde pana la data adoptarii euro, atunci cand riscul ratei de schimb leu-euro dispare. Pana atunci, odata incheiata criza economica internationala, banca centrala ar putea sa decida, din nou, eliminarea totala a interventiilor pe piata valutara "pentru a maximiza o functie obiectiv derivata dintr-o functie de utilitate care maximizeaza bunastarea".

Croitoru arata ca numeroasele interventii pe piata valutara au consolidat reputatia bancii centrale privind sensibilitatea sa referitoare la magnitudinea deprecierii/aprecierii leului.

"Ameliorarea acestei reputatii ar permite agentilor economici sa evalueze corect riscurile ratei de schimb si nivelul optim al variabilelor care depind de marimea acestui risc, cum ar fi nivelul datoriei externe si investitiile in sectoarele bunurilor comerciabile (tradable). O ameliorare a reputatiei a aparut in perioada noiembrie 2005-iulie 2007, cand BNR nu a intervenit pe piata. Dar, odata cu declansarea crizei financiare internationale, BNR si-a reluat interventiile pe piata valutara", mai spune Croitoru.

In studiu se precizeaza ca cele mai multe vanzari nete care au depasit 2% din rezerve au avut loc intr-un numar de 10 luni din perioada 2008-2010, in conditiile crizei financiare internationale si a crizelor guvernamentale si politice din perioada 2009-2010.

De asemenea, in perioada 2008-2010 s-au vandut 83,7% din totalul vanzarilor de valuta efectuate de banca centrala in perioada 1999-2010, restul de 16,3% vanzandu-se in perioada 1999-2004, se mai spune in document.

"Celelalte vanzari nete care au depasit 2% din rezerve s-au efectuat in 7 luni (41% din numarul de luni) din perioada 1999-2004, in special pentru a suplini ajustarile structurale insuficiente in raport cu obiectivele dezinflatiei. In aceasta perioada s-au vandut 16,3% din totalul sumelor vandute de banca centrala in perioada 1999-2010", arata studiul.

Cele mai multe cumparari nete mai mari de 2% din rezerve (efectuate in 43 din 50 de luni, adica in 86% din cazuri) au avut loc in perioada 1999-2004, in principal pentru a compensa, prin deprecieri competitive, lipsa de ajustari in sectorul exportator. In aceasta perioada s-au cumparat 59,6% din totalul cumpararilor efectuate de banca centrala in perioada 1999-2010. Dupa adoptarea strategiei de tintire a inflatiei, in august 2005, banca centrala a cumparat 28,3% din totalul cumpararilor se mai precizeaza in studiu.

In studiu se precizeaza ca opiniile exprimate apartin autorului si nu reflecta, in mod necesar, viziunea Bancii Nationale a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Lucian Croitoru BNR, #Lucian Croitoru , #curs valutar