Curs euro - leu: Euro, un nou maxim istoric - mai mare decat in plina criza

Vineri, 16 Martie 2012, ora 13:28
5897 citiri
Curs euro - leu: Euro, un nou maxim istoric - mai mare decat in plina criza

Leul a atins, vineri, un nou minim istoric in comparatie cu euro, Banca Nationala a Romaniei afisand un curs de 4,3783 lei/unitate, 0,95 de bani mai mult decat nivelul atins in iunie 2010.

Astfel, moneda nationala a scazut, fata de sedinta precedenta, cu 0,25%, de la 4,3672 lei/unitate.

In raport cu dolarul american, leul a pierdut 0,20%, banca centrala anuntand o cotatie oficiala de 3,3544 lei/unitate.

De asemenea, moneda nationala a inregistrat o mica depreciere fata de francul elvetian, de la 3,6063 lei/unitate, joi, la 3,6258 lei/unitate, vineri.

Pretul aurului a crescut pana la 177,7899 lei/gram, de la 177,2328 lei/gram.

Victimele deprecierii leului: creditele si pretul carburantilor

Deprecierea leului a avut loc intr-un context regional, deoarece moneda nationala a Romaniei nu este singura care a inregistrat scaderi in comparatie cu euro. De asemnea, exista si o legatura intre acest lucru si indicatorii mai slabi ai tarii noastre, cum ar fi exporturile, care s-au diminuat foarte mult, sau investitiile straine, care au scazut puternic.

"Insa, ca o concluzie, cred ca e vorba mai mult de un context general, iar, doar adiacent, deprecierea leului are legatura cu rezultatele mai slabe ale Romaniei in anumite sectoare", a declarat Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

El considera ca efectele vor fi determinate de cat de mult va tine aceasta tendinta. Daca va dura doar cateva zile, efectele asupra economiei nu se vor vedea, insa daca va fi una pe termen lung, atunci Romania va avea de suferit pe mai multe cai.

"In primul rand, tara noastra va fi afectata pe canalul inflatiei. Fara indoiala ca influenta costului mai mare al importului se va face resimtita in enconomie, mai ales in energie, iar pretul la pompa al carburantilor va creste. De asemenea, si creditarea va fi dezavantajata, prin cresterea nivelului de credite neperformante", a explicat Dochia.

De asemenea, el considera ca BNR va interveni daca leul va scadea mult mai mult, insa aceasta masura va fi una limitata, deoarece exporturile si investitiile straine sunt incurajate de un leu mai slab.

"Atingerea nivelului de 4.38/EUR este mai degreaba un semnal de alarma insa noi nu credem ca este inceputul unei tendinte de depreciere, fiind putin probabil ca banca centrala sa abandoneze controlul pe care a parut ca-l exercita in ultimii ani. O asemenea abandonare probabil ar elibera presiunile de depreciere accumulate in ultimii in ani si ar produce miscari cu adevarat ample", a declarat economisul ING Vlad Muscalu, pentru Ziare.com.

Recesiunea si cresterea salariilor au tras in jos leul

Directorul Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, a precizat ca cele doua anunturi referitoare la intrarea in recesiune si cresterea salariilor in perioada urmatoare sunt motivele pentru care leul s-a depreciat in raport cu euro pana la un nivel istoric.

"Exista doua motive imediate pentru deprecierea leului fata de euro: anuntul privind intrarea intr-o posibila recesiune si anuntata crestere a salariilor bugetarilor pentru ca implica asteptari inflationiste. Cursul de schimb nu a reflectat, in ultimii trei ani, evolutia economica si consider ca exista inca spatiu de depreciere. Fiindca suntem intr-un an electoral, s-ar putea ca oamenilor sa nu le placa sa vada o depreciere mai mare a monedei in care isi incaseaza salariile", a afirmat Voinea, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste actiunile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) fata de cursul de schimb, analistul economic a precizat ca, de regula, institutia intervine dupa cateva zile de depreciere a monedei nationale.

"Nu stiu daca Banca Nationala a tinut sau nu in frau cursul de schimb. De regula, Banca Nationala lasa cursul sa evolueze de la sine si abia dupa 4-5 zile de depreciere intervine. Vorbim, totusi, de o depreciere a cursului de doar 5%, ceea ce este putin. Cred ca acest curs se incadreaza in intervalul tintit de Banca Nationala in acest an, de 4,2-4,3 lei pentru un euro", a explicat seful GEA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#curs euro, #curs euro BNR, #curs valutar euro, #curs leu, #Curs BNR, #euro maxim istoric, #leu minim istoric , #curs valutar