Curs euro-leu Leul, la un nou minim istoric - ce va face Ponta?

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 13:07
5275 citiri
Curs euro-leu Leul, la un nou minim istoric - ce va face Ponta?

Leul s-a depreciat puternic, luni, Banca Nationala a Romaniei afisand un curs de 4,397 lei/euro, dupa ce Guvernul Ungureanu a cazut, vineri.

Astfel, moneda nationala a ajuns la un nou minim istoric, dupa ce a pierdut 0,51% fata de sedinta precedenta, cursul oficial de vineri fiind anuntat inainte de succesul motiunii de cenzura impotriva Cabinetului MRU.

Guvernul Ungureanu a picat - Victor Ponta, premierul desemnat de Basescu

Precedentul record a fost inregistrat pe 19 martie, cand un euro a fost cotat la 4,3794 lei.

Analistul financiar Daniel Daianu a declarat la B1 TV ca este foarte important acum "ca un guvern sa fie inscaunat cat mai iute si, mai important decat validarea de catre Parlament, este ce mesaj transmite".

Daianu sustine ca noul Executiv Ponta trebuie sa livreze mesaje "care sa arate ca se intelege care e situatia economica a tarii si Europei" si importanta acordurilor cu FMI, CE si BM.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a mentionat, la Romania TV, ca aceasta depreciere a leului nu trebuie sa ne ingrijoreze, deoarece este vorba doar de o fluctuatie, determinata de miscarile de pe scena politica.

"Este absolut firesc, a picat Guvernul. Este ceva iesit din comun si e normal sa vedem asta si pe piata valutara. Nu este insa nimic de natura sa creeze panica", a precizat Adrian Vasilescu.

Economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, a afirmat, la The Money Channel, ca asteptarile privind interventiile BNR in apararea nivelului de 4,40 lei/euro determina unele banci straine sa mizeze pe aprecierea leului in viitorul apropiat.

Potrivit analistilor de la ING, leul se afla sub presiune, din cauza incertitudinii pe plan politic. Insa aceasta volatilitate a monedei nationale ar putea persista si dupa formarea unui nou Guvern, mai ales daca acesta nu se va mai axa atat de mult pe disciplina fiscala, precum fostul Executiv.

De asemenea, specialistii ING avertizeaza ca, pentru a castiga mai multe voturi, premierul Victor Ponta nu va adopta masuri similare cu cele luate de Mihai Razvan Ungureanu sau Emil Boc.

In aceste conditii, exista din ce in ce mai putine sanse ca BNR sa reduca din nou dobanda-cheie in cadrul sedintei de miercuri, care este, in prezent, de 5,25%.

BNR incearca sa stimuleze creditarea: Dobanda de politica monetara a fost redusa

De asemenea, banca centrala injectat, luni, in piata bancara 6,186 miliarde lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta la 7 zile, la o dobanda de 5,25%.

Deprecierea puternica a leului ar putea avea ca efecte pe termen scurt accelerarea inflatiei si cresterea dobanzilor pe piata bancilor, dar pe termen lung, ar putea duce la cresterea exporturilor.

Dupa caderea Guvernului, vineri, cursul a ajuns pe piata interbancara la 4,4 lei/euro, insa BNR a intervenit indirect, prin vanzare de euro, si a intors cursul spre 4,3900 lei/euro.

Caderea Guvernului depreciaza masiv leul. Moneda nationala, la minimul istoric

O depreciere semnificativa a monedei nationale, de 0,50%, s-a inregistrat, luni, si fata de dolar, cursul afisat de BNR fiind de 3,3240 lei/unitate.

De asemenea, leul a scazut in comparatie cu francul elvetian, de la 3,6416 lei/unitate, cat era vineri, la 3,6593 lei/unitate.

Romanii trebuie sa plateasca mai mult si pentru un gram de aur, acesta costand 177,6435 lei/gram, in crestere de la 175,8521 lei/gram.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#curs euro, #curs euro BNR, #curs valutar euro, #curs leu, #Curs BNR , #curs valutar