Francul elvetian explodeaza, reactii politice: Conducerea BNR audiata, Ponta cere solutii

Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 12:53
12194 citiri
Francul elvetian explodeaza, reactii politice: Conducerea BNR audiata, Ponta cere solutii

Politicienii au fost sensibilizati de situatia romanilor care au credite in franci elvetieni, afectati de cursul valutar record. Liberalii cer audierea conducerii BNR in Parlament, iar premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Finante sa gaseasca solutii.

"Sa nu-i lasam pe romani victime ale saltului mortal si artificial al francului elvetian! Cer audierea BNR la Comisia de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor pentru a-i proteja pe cei indatorati de acest curs toxic. Concret, la o rata de 100 de franci elvetieni, de pilda, romanul se vede nevoit sa scoata din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de paini sau a peste 11 litri de benzina, in urma unei miscari pur artificiale a cursului de schimb. Asta inseamna giga-profit al bancilor.

Ar trebui sa putem agrea un mecanism de sprijin pentru cei afectati de calamitatile financiare, similar cu cele existente in agricultura. Dar si raportarea creditelor pentru nevoi personale, cel putin, la valuta in care se incaseaza veniturile personale - avand in vedere ca populatia nu percepe riscul valutar la care se expune cand veniturile sale sunt in lei, iar creditul in alta moneda?", a scris pe Facebook Andreea Paul, deputat in noul PNL.

Intr-o interventie ulterioara la postul Realitatea TV, aceasta a precizat ca propune audierea conducerii BNR la Camera Deputatilor, fie intr-o sesiune extraordinara care ar putea avea loc in urmatoarele 2-3 zile, fie imediat dupa reluarea activitatii Parlamentului, la 1 februarie.

Francul s-a apreciat brusc: Guvernul Romaniei, somat sa ia masuri pentru a-i proteja pe cei afectati

De asemenea, prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a cerut BNR sa gaseasca solutii impreuna cu bancile.

"Cer BNR sa convoace de urgenta o intalnire cu sefii institutiilor bancare cu expunere mare pe creditele in franci elvetieni pentru a gasi solutii urgente pentru clienti. O derogare de la plata ratelor pentru o perioada ar fi o solutie! O plafonare agreata cu bancile a unui curs stabilit si in functie de cotatiile de la data contractarii creditului ar putea reprezenta o alta solutie! Situatia devine grava, in conditiile in care pietele estimeaza noi maxime pentru franc", a scris pe Facebook Catalin Predoiu, deputat PDL (PNL).

Francul s-a apreciat furtunos: Efecte perverse si vesti bune

La randul sau, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Finante, Darius Valcov, sa vina cu propuneri pentru ajutorarea romanilor care au credite in franci elvetieni.

"I-am cerut ministrului sa discute cu BNR si sa fie propuse masuri", a spus Ponta, pentru Mediafax.

Avertisment de la BNR, despre cresterea francului: Situatia poate sa devina extraordinar de delicata

BNR a anuntat, joi, un curs de 4,3287 lei/franc, maxim istoric, lucru care i-a afectat puternic pe cei aproximativ 150.000 de romani care au luat credite in aceasta moneda.

Joi seara, circa 30 de persoane au protestat in fata BNR, iar pentru duminica a fost anuntat un protest la care sunt asteptate sa participe circa 10.000 de persoane care cer sa li se permita sa plateasca la cursul valutar la care au facut imprumutul, informeaza B1 TV.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com