Investitorii straini renunta la valuta

Luni, 21 Aprilie 2008, ora 13:20
1758 citiri
Investitorii straini renunta la valuta

Dobanzile ridicate de pe piata monetara au determinat in ultimele zile investiorii straini sa vanda valuta si sa isi creasca astfel expunerile pe leu. Analistii se asteapta la o crestere a dobanzilor in aceasta saptamana, piata valutara ramand inca extrem de volatila, volumele tranzactionate atat de nerezidenti cat si de dealerii autohtoni fiind la cote ridicate.

Ca urmare, de exemplu in ultima zi a saptamanii care s-a incheiat, moneda nationala s-a apreciat in mod semnificativ in raport cu euro, rata de schimb coborand pana la minimul anului, de 3,5620 lei/euro.

Acest nivel nu mai fusese atins din decembrie 2007. S-a simtit astfel presiunea pe care investitorii straini au exercitat-o pe cursul leului prin ordine masive de vanzari de valuta, pe fondul dobanzilor ridicate de pe piata monetara.

Vineri ultimele tranzactii s-au facut la un curs de 3,5650-3,57 lei/euro, dupa ce in timpul zilei rata de schimb a atins un maxim de 3,6130 lei/euro. Daca primele transferuri de pe piata interbancara s-au realizat la 3,6080-3,6120 lei/euro, incepand cu ora 13:30, moneda nationala a inceput sa se intareasca treptat fata de cea europeana.

"Vanzarea de valuta a venit din partea unor investitori straini care si-au crescut expunerile pe leu, in conditiile in care dobanzile din piata monetara sunt ridicate", a precizat un dealer bancar. In plus, de cateva zile se vorbeste in mediul bancar de o posibila scadere pe termen scurt a lichiditatilor in lei.

Pe de alta parte, aprecierea leului a mai fost "dictata" si de anuntul privind rezulatele financiare ale Citigroup, cea mai mare banca din SUA, care a raportat pierderi in primul trimestru de 5,1 miliarde de dolari, mai reduse fata de cat se asteptau o parte din analisti.

Totodata, incepand cu 22 aprilie bancile vor avea nevoie de bani pentru constituirea rezervelor, perioada care va incepe pe 24 aprilie. Foamea de lei se manifesta cu atat mai pregnant cu cat la sfarsitul lunii incep si platile catre bugetul statului.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat, vineri, un curs de referinta de 3,6066 lei/euro, in scadere cu 1,01 bani fata de nivelul de joi. Ratele de referinta publicate, vineri, de bancile comerciale au fost de 9,18% - 9,68%, pentru sumele atrase pe o zi, si de 11,74% - 12,46% pentru cele la o saptamana.

Vlad Voiculescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#euro, #curs, #leu, #BNR, #investitori , #curs valutar