Isarescu: Este remarcabila aprecierea cursului, in conditiile crizei din Cipru

Joi, 02 Mai 2013, ora 20:29
2067 citiri
Isarescu: Este remarcabila aprecierea cursului, in conditiile crizei din Cipru

Aprecierea cursului de schimb este remarcabila, in conditiile crizei din Cipru si a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand ca nu exclude aprecierea monedei in acelasi timp cu cresterea exporturilor, asa cum s-a intamplat la inceputul anilor 2000.

"Noi suntem intr-un interval, sa il numesc asa, de toleranta, ca sa nu il speculati altfel. Cursul este liber, determinat de piata, sigur influentat de intrari de capitaluri. Este remarcabil, si o spun cu toata convingerea, este remarcabil ca in conditii de criza, si nu cu o criza prin Islanda, Irlanda, ci o criza in coasta Romaniei, in Cipru, cu o situatie tensionata care a durat mai mult de o luna de zile, si, cu intr-adevar, Bank of Cyprus avea 0,6% din total piata bancara, daca piata bancara este 40% din PIB, 0,6 inseamna 0,25% din PIB.

Suma mica, dar ati vazut cum se inflameaza lucrurile de la lucruri mici (...) este remarcabil ca in conditii de criza, cu o criza in coasta Romaniei, cu tensiuni inerente, cursul s-a apreciat, nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi in termeni pozitivi, fara sa fim optimisti", a spus Isarescu.

El nu exclude iesirea dintr-un cerc vicios si intrarea intr-un cerc virutos, care sa presupuna apreciere si cresterea exporturilor.

"S-a mai intamplat in Romania, de exemplu in 2000-2001. Nu vad de ce nu s-ar mai intampla si in prezent. Insa nu cu o apreciere masiva a cursului", a adaugat guvernatorul BNR.

Isarescu aratase anterior ca exporturile si productia manufacturiera au performat peste asteptari si au dat semnale de ameliorare a activitatii economice

"Nu stim daca surplusul din contul curent este un accident, este temporar, legat de intrarea in productie a automobilelor Ford si exportul Ford, dar in 20 si ceva de ani de cand sunt pe acest scaun nu am vazut niciodaa surplus in contul curent si asteptam momentul", a mai spus seful BNR.

Leul s-a apreciat cu peste 2% in raport cu euro in ultima luna, iar referinta anuntata de BNR a coborat luni la 4,3224 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel de un an si patru luni.

Leul, campion in fata euro in 2013

De la inceputul anului, cotatia monedei nationale a castigat 2,4% in fata euro.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Isarescu curs valutar criza Cipru, #Isarescu curs criza Cipru, #Isarescu curs valutar, #Isarescu curs, #Isarescu apreciere leu , #curs valutar
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Taci, mah, tradatorule! Daca ti se ordona maine sa vinzi Romania
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5