Pe un curs bun, catre speranta

Duminica, 19 August 2012, ora 18:24
6068 citiri
Pe un curs bun, catre speranta

Parca exasperat de necontenita degringolada politica, leul se arata dispus sa nu mai fie ciuca batailor din cusca valutara. Si-a luat banii in dinti, ajungand la minimul ultimelor 6 saptamani.

Astfel, cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a continuat sa scada, pentru a 4-a sedinta consecutiv, ajungand la cota 4,4852 lei pentru un euro. Aceasta inseamna o "intremare" de 3,5% comparativ cu nivelul maxim istoric, de 4,6481, cat valora acum doua saptamani. Bineinteles, din cauza tensiunilor de pe scena politica.

Nici acum nu am iesit din "gramada dezordonata" de la mijlocul terenului, dar sa fie un semnal al deznodamantului nebuloasei ce a cuprins tara in ultima perioada? Iesirea din no man's politics? Dificil de raspuns.

E posibil, vorba unui dealer, ca Ministerul Finantelor sa vanda euro Bancii Centrale in schimbul leilor, in vederea efectuarii de plati in moneda nationala. Deci, in piata apar sume mai mari de bani, oferta e superioara. Efectul conduce la diminuarea dabanzilor.

Este relevanta opinia consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu: "Niciun model nu poate sa spuna ca avem un echilibru la X lei, dar putem vedea daca ne aflam intr-o banda de echilibru si, probabil, ca suntem in apropiere de acea banda sau chiar suntem in ea."

Continuand: "E un subiect foarte sensibil pentru toata lumea, toata lumea se uita la cursul de schimb si lucrul acesta e amplificat de media care face din orice miscare a cursului de schimb una spectaculoasa, desi nu e cazul (...)Ce-am avut in ultima perioada a fost intr-adevar o miscare mai ampla, dar fluctuatii de 1-2% nu au nicio semnificatie", a apreciat bancherul.

Totusi, nu a omis sa precizeze ca stabilitatea este de moment, intrucat mutatiile cursului sunt indisolubil legate de cerere si oferta. Altceva scartaie destul de rau. Anume, investitiile straine directe. Acestea au totalizat in primele 6 luni ale anului in curs 621 de milioane euro. Un nivel in scadere, de fapt cadere libera, de aproape 29 de procente fata de perioada similara din 2011.

Atunci, fluxul de capital strain atras de Romania se situa la 874 de milioane euro. Cifrele apartin anuntului emis de Banca Nationala. Nici anul trecut nu poate fi unul laudabil din acest punct de vedere, deoarece banii sositi din investitii externe erau mai putini cu 13,6% comparativ cu 2010, la 1,91 miliarde euro. Adica, minimul ultimilor 9 ani.

Consecinta este ca ne aflam matematic in recesiune, fiindca intervalul ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scadere (cu 0,1%) fata de lunile anterioare. A cazut si tinta de crestere economica stabilita de Guvernul Boc la sfarsitul anului trecut (1,8-2,3% din PIB).

Redusa ulterior la 1,5%, dupa discutiile cu FMI. Proiectul primei rectificari bugetare din 2012 programata la sfarsitul acestei luni releva ca Executivul condus de catre Victor Ponta si-a redus inca o data estimarea de crestere economica, la 1,2% din PIB.

Cine stie? Poate de marti (21) incolo, incet, incet, economia se va lumina. Pe avers si pe revers. Daca politicienii stiu, vor si au putinta.

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...