Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Analisti: BNR va mentine dobanda la 6,25% pe an

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 11:25
717 citiri
Analisti: BNR va mentine dobanda la 6,25% pe an
Foto: Arhiva

Analistii se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 6,25%, dar si rezervele minime obligatorii la lei si la valuta. Aceasta ar fi a patra sedinta de politica monetara la rand fara modificari.

Explicatii analistilor difera de la necesitatea mentinerii unei atitudini prudente pana la irelevanta dobanzii-cheie, scrie Ziarul Financiar.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, este de parere ca economia nu este refacuta, iar o majorare de dobanda nu ar ajuta la stabilitatea macroconomica. Reducerea de dobanda ar putea sa puna presiune pe inflatie, crede Anghel, asa ca se va adopta o politica prudenta. El subliniaza ca o majorare de dobanda si-ar produce efectele abia peste cateva trimestre, in timp ce inflatia va cobori probabil spre 4% in vara lui 2011.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, spune ca au aparut semnele unor socuri de oferta din agricultura, care s-au vazut in septembrie in preturi si vor continua sa se manifeste, asa ca inflatia va fi peste asteptarile BNR si FMI.

Si Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, atrage atentia ca BNR asteapta ca tensiunile inflationiste sa se confirme in preturi mai mari inainte de a majora dobanda. El considera de asemenea ca banca centrala nu va modifica nici dobanda, nici rezervele minime in sedinta de astazi.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#BNR dobanda politica monetara, #BNR dobanda cheie, #BNR rezerve minime obligatorii , #dobanzi