Analisti: BNR va reduce la 8,5% dobanda de politica monetara

Duminica, 02 August 2009, ora 14:14
948 citiri
Analisti: BNR va reduce la 8,5% dobanda de politica monetara

Contractia puternica a economiei va duce la scaderea dobanzii cheie la 8,5% la sedinta de politica monetara a BNR de marti, reducere sustinuta si de tendinta dezinflationista si stabilitatea leului din ultima perioada, considera analistii, care mizeaza si pe mentinerea rezervelor minime.

"Acum doua saptamani, guvernatorul Mugur Isarescu a spus ca ajustarea economiei este puternica si ca ar putea deveni excesiva. Anterior, guvernatorul era optimist in ce priveste perspectivele economiei si vorbea de crestere economica in 2009, chiar si la inceputul lui iunie.

Ultimele declaratii ar sugera o schimbare a perceptiei si ar putea fi un semnal pentru o reducere mai agresiva la intalnirea din 4 august (...), dar si pentru alte scaderi la urmatoarele sedinte de politica monetara", considera economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, care se asteapta ca banca centrala si taie rata dobanzii cheie de la 9% la 8,5% pe an, in sedinta de politica monetara de marti.

Cu toate acestea, el sustine ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui sa adopte o politica prudentiala in continuare, evitand reducerile agresive de dobanda, in conditiile in care politica fiscala "ridica unele semne de intrebare", dar crede ca BNR va aduce dobanda cheie la 8% pana la finalul acestui an.

In acelasi timp, reducerea dobanzii cheie ar putea fi argumentata si de tendinta dezinflationista, in conditiile in care inflatia ar putea atinge in iulie nivelul minim al acestui an, de mai putin de 5%, insa "exista unele riscuri incepand cu august", pe fondul unui an agricol prost si a deprecierii monedei nationale, mai spune Chidesciuc.

Fara reduceri succesive pana la sfarsitul anului

Seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila, estimeaza, de asemenea, o scadere cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara la sedinta Consiliului de Administratie de marti, pe fondul contractiei puternice a economiei si a tendintei dezinflationiste, insa nu crede ca BNR va opera reduceri ale dobanzii cheie succesive pana la finalul acestui an.

"Nu vad reduceri succesive pana la finalul acestui an, pentru ca ar pune presiune pe cursul de schimb. Banca centrala va mai opera o scadere a dobanzii cheie, dar la ultima sedinta nu va schimba nimic. La finalul lui 2009, estimez o dobanda de politica monetara de 8%", a declarat Hancila pentru NewsIn.

Si economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, mizeaza pe o reducere a dobanzii cheie la 8,5% la urmatoarea sedinta de politica monetara, anticipand si alte reduceri pana la finalul acestui an.

"Vad un rezultat foarte bun in ce priveste inflatia, mai ales ca exista un acord cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International care prevede mentinerea controlului asupra salariilor. Aceasta nu e ultima reducere (a ratei dobanzii de politica monetara n.r.) si nu exclud nici alte scaderi, inclusiv in ce priveste rezervele minime obligatorii", a spus Anghel.

Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, estimeaza insa o reducere mai agresiva a dobanzii cheie la aceasta sedinta, respectiv cu 0,75 puncte procentuale, luand in calcul situatia economiei, precum si tendinta de dezinflatie, "intr-o perioada in care, de obicei, inflatia se accentueaza".

In privinta rezervelor minime obligatorii (RMO), Lungu sustine ca "BNR va vrea, cel mai probabil, sa adopte o politica monetara prudenta, insa conditiile din economie ar justifica o noua reducere pe rezerve minime, atat la lei, cat si la valuta".

Si Lucian Anghel crede ca banca centrala va mentine rezervele minime obligatorii la nivelul din prezent, insa se asteapta la alte scaderii la urmatoarele sedinte de politica monetara, " in functie de cum vom respecta acordul de finantare externa cu FMI si cu CE".

"Nu cred ca astfel de masuri (de relaxare a politicii monetare, n.r.) ar pune presiune pe leu, intrucat orice decizie care poate duce la redresarea economiei este importanta pentru evolutia leului si ajuta la intarirea monedei nationale", a mai spus Anghel.

In acelasi timp, Chidesciuc se asteapta ca BNR sa mentina rezervele minime obligatorii, ca sa evalueze impactul deciziei similare din 30 iunie, "dar ne temem ca este nevoie si de alte taieri ale rezervelor pentru pasivele in lei ca sa putem vedea efectele in creditare".

Consiliul de administratie al bancii centrale are programata, marti, a sasea sedinta de politica monetara din acest an. De la inceputul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 1,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 9% pe an.

De asemenea, banca centrala a scazut ratele rezervelor minime obligatorii de la 18% la 15% din resursele atrase (pasive) in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta si a redus la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#scadere dobanda politica monetara, #sondaj dobanda politica monetara, #decziie BNR dobanda , #dobanzi