Analiza: BNR va majora dobanda cheie la 8,5%

Duminica, 03 Februarie 2008, ora 10:10
1685 citiri
Analiza: BNR va majora dobanda cheie la 8,5%

Cresterea rezervelor minime obligatorii in urma sedintei BNR de luni, 4 februarie, este posibila dar ar fi ineficienta in sensul descurajarii creditarii si indirect a consumului, spun analistii chestionati de NewsIn, care mizeaza pe majorarea dobanzii cheie cu cel putin 0,5 puncte.

Desi estimeaza ca banca centrala nu va urca dintr-o data dobanda cheie cu un punct procentual, de la 8% in prezent, majoritatea expertilor considera ca acesta ar fi nivelul optim in conditiile actuale din piata.

Unii prognozeaza majorarea graduala, cu cate 0,5 puncte in doua etape succesive, in timp ce altii pledeaza pentru aducerea dobanzii de politica monetara la cel putin 8,75% inca din 4 februarie.

"In conditiile in care presiunile inflationiste sunt mari si tinand cont de comentariile guvernatorului bancii centrale si de scaderea perspectivei de rating de catre Fitch, e posibil sa vedem chiar o majorare cu 1% a dobanzii de politica monetara", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera ca eventuala majorare de luni ar putea fi chiar cu 0,75 puncte, avand in vedere estimarile pesimiste pe care institutiile economice internationale si agentiile de rating le-au enuntat recent.

Economistul ABN Amro Bank, Catalina Constantinescu, apreciaza chiar ca o crestere cu doar 0,5% a dobanzii pe 4 februarie ar fi ineficienta si se asteapta la o urcare cu 0,75%.

"Consider ca o rata a dobanzii de 9% ar fi mai adecvata, tinand cont si de evolutia cursului de schimb. Cu toate acestea, dupa felul in care actioneaza de obicei banca centrala, cred ca vor evita sa aplice in mod direct o majorare cu 1%", a mai explicat Constantinescu.

In privinta unei eventuale modificari a nivelului rezervelor minime obligatorii, parerile din piata sunt impartite. Unii analisti sustin ca o crestere a rezervelor minime obligatorii ar fi ineficienta in prezent si ar putea chiar sa puna presiuni asupra monedei nationale, in sensul deprecierii acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#dobanda, #BNR , #dobanzi