BNR a redus dobanda cheie la un nou minim istoric - Se ieftinesc creditele in lei?

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 13:14
2147 citiri
BNR a redus dobanda cheie la un nou minim istoric - Se ieftinesc creditele in lei?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, luni, dobanda de politica monetara la un nou nivel minim, de 4,25%.

Conform comunicatului remis Ziare.com, decizia se va aplica de la 1 octombrie.

Pana in prezent, valoarea dobanzii cheie a fost de 4,5%.

Miscarea bancii centrale este in linie cu asteptarile analistilor chestionati intr-un sondaj intern al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

In plus, ei considera ca dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare pana la 4% in luna decembrie 2013.

Potrivit analistului BCR Dorina Cobiscan, BNR a luat decizia pe fondul scaderii presiunilor inflationiste si al persistentei unei cereri interne slabe, conform comunicatului AAFBR remis Ziare.com.

Ce va face BNR pentru a scadea dobanda la creditele in lei

"Precedentele modificari in sensul scaderii si-au dovedit intr-o oarecare masura eficacitatea, concretizandu-se printr-o firava crestere a volumului de credite acordate ca urmare a scaderii indicelui ROBOR.

Cel putin in acest moment, o relaxare a creditarii nu va crea, in principiu, un pericol inflationist, riscul cresterii ratei inflatiei fiind generat indeosebi de preturile reglementate", a declarat analistul financiar Tiberiu Voicu.

Economistii sustin ca diminuarea dobanzii de politica monetara ar putea duce la scaderea dobanzilor la creditele in lei, ceea ce in final va avea un efect favorabil si asupra consumului privat.

Tot in sedinta de luni, BNR a mai decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei (15%) si in valuta (20%) ale institutiilor de credit.

"BNR reitereaza ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin calibrarea corespunzatoare a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se mai arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#BNR dobanda cheie reducere, #BNR dobanda cheie, #BNR dobanda politica monetara, #BNR dobanda referinta , #dobanzi