Ziare.com

BNR a scazut din nou dobanda cheie - creditele se vor ieftini

de Constantin Pescaru
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 12:12

   

BNR a scazut din nou dobanda cheie - creditele se vor ieftini
Banca Nationala a Romaniei a scazut dobanda cheie la un nou minim istoric, dupa ce o decizie asemanatoare a fost luata in luna noiembrie a anului trecut. Oficialii Bancii Centrale au decis sa reduca cu 0,25% dobanda de politica monetara, aceasta ajungand la 5,75%.

BNR a efectuat, in ultimii doi ani, mai multe scaderi a acestui indice, actiune incurajata, in principal, de incetinirea inflatiei.

Efectul direct il reprezinta cresterea consumului, deoarece atat firmele, cat si populatia, se imprumuta mai ieftin, dobanda pentru creditele in lei fiind mai mica.

Insa o reducere a dobanzii influenteaza negativ leul, depreciindu-l. Acest lucru este valabil doar pe termen scurt, asta pentru ca dobanzile vor ramane relativ ridicate fata de majoritatea statelor UE.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Principala consecinta o reprezinta cresterea inflatiei, iar BNR ia in calcul presiunile inflationiste si previziunile pe termen lung al acestui indice.

BNR a mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

De asemenea, Consiliul de Administratie al BNR reafirma ca Banca Centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Banca Centrala a efectuat o reducere similara in noiembrie, anul trecut, Romania fiind prima dintre tarile emergente ale UE care a facut acest lucru, incepand cu luna mai a anului 2010.

In noiembrie, BNR a scazut dobanda de politica monetara de la 6,25% la 6%, fiind singura decizie de acest gen luata anul trecut.

Pe parcursul anului 2010, acest indice a coborat cu 1,5%, de la 7,5%, la 6%, iar in 2009, scaderea a fost de 2%, de la 10%, la 8%.Rata rezervelor minime obligatorii in lei, a ramas neschimbata in ultimii doi ani, fiind de 15%, din cauza slabei creditarii in moneda nationala. Nici rezervele in valuta nu au inregistrat o scadere a ratei, deoarece restantele la creditele in valuta catre banci au crescut constant. Aceasta are o valoare de 20%.

Potrivit datelor BNR, creditele in lei restante ale populatiei si firmelor, la nivelul lunii octombrie 2011, se cifrau la 9,361 miliarde de lei, cu 2,17% peste nivelul din luna precedenta, iar a celor in valuta depaseau 11,946 miliarde lei, in crestere cu 3,9%.

Totalul creditelor in lei era de 80,859 miliarde de lei, iar creditele in valuta totalizau 142,172 miliarde de lei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2668 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nonsens

trebuie sa fi dus cu pluta sau iesit din spitalul de nebuni sa intri anul asta intr un credit oricare ar fi el,incertitudinile cu privire la viitorul economiei mondiale sunt mai mari decat oricand cum a zis ieri financial times "vine uraganul" plus reducerea ala de 0.25 la suta e frectie la picior de lemn ,de fatada,ca orice in tara asta ,arata si aia de la bnr ca sunt in treaba

 

Cam tarziu...

De credite e nevoie mereu, nu trebuie sa ne limitam gandidu-ne numai la creditele luate de populatie pentru consum. In alta ordine de idei, si populatia ar putea profita de scaderea dobanzii, prin luarea unui credit cu o dobanda mai avantajoasa in scopul platii unui credit mai vechi. Important este insa pentru firme, in principiu fiecare investitie porneste de la o idee care pana la urma are nevoie de finantare. Problema e ca dupa parerea mea scaderea trebuia sa fie facut acum 2-3 ani. Sa comparam dobanda cheie cu dobanzile echivalente din SUA sau unele tari Ue nu cred ca are rost! Cam toate bancile centrale ale acestor tari au scazut dobanzile la inceputul crizei. Este o regula destul de simpla care nu se aplica in Romania, in ani de criza dobanzile scad, iar in ani de crestere economica, pentru a scadea pericolul inflationist, dobanzile cresc.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor