BNR ar putea mentine dobanda cheie si in mai

Luni, 05 Mai 2008, ora 16:10
738 citiri
BNR ar putea mentine dobanda cheie si in mai

Cei mai multi analisti mizeaza pe mentinerea dobanzii cheie in urma sedintei de marti a BNR, informeaza NewsIn.

O noua majorare a dobanzii de politica monetara in cadrul sedintei Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de marti, 6 mai, este putin probabila deoarece efectul acesteia ar aparea cu intarziere de cateva trimestre, fara a putea influenta revenirea pe o panta descendenta a inflatiei, cred analistii.

Mai mult, o majorare cu 0,5 puncte procentuale, de la nivelul actual de 9,5% al ratei dobanzii de politica monetara, ar marca atingerea pragului psihologic de 10%, ceea ce ar putea inflama asteptarile inflationiste.

Pe de alta parte, amanarea cresterii preturilor administrate, in special la gaz si electricitate, din aprilie pentru inceputul lui iulie, ar putea determina noi accelerari ale inflatiei, care ar putea atinge astfel un varf in iulie, contrar previziunilor anterioare ale bancii centrale si ale pietei, care indicau ca nivelul maxim al inflatiei anuale - de 8,63% - a fost deja atins in martie.

Incepand cu 31 octombrie 2007, BNR a majorat de cinci ori dobanda de politica monetara, de la 7% la 9,5%.

Economistii de la Bancpost isi mentin previziunile pentru cursul de schimb, pe care il vad fluctuand intre 3,30 si 3,80 lei/euro in cel putin 90% din zilele ramase pana la sfarsitul anului, cu o volatilitate mai scazuta, de 10-12%, fata de 12-14% in perioada anterioara.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, estimeaza ca BNR va mentine dobanda cheie la nivelul de 9,5%.

Presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, mizeaza, de asemenea, pe mentinerea dobanzii de politica monetara in urma sedintei Consiliului de Administratie al BNR de marti, in conditiile in care estimeaza ca inflatia a atins nivelul maxim in martie, urmand sa se plafoneze in apropierea acestuia pana la jumatatea anului.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza ca BNR va pastra dobanda cheie la 9,5%, spunand ca o majorare cu un sfert de punct procentual ar avea "mai mult un impact simbolic decat unul real", in timp ce o urcare cu 0,5 puncte procentuale ar marca trecerea la un nivel psihologic al dobanzii de politica monetara, de 10%, ceea ce ar alimenta anticipatiile inflationiste.

O parte dintre analisti se astepta insa la majorarea cu 0,5 puncte procentuale in sedinta din mai, pana la 10%, prognoza temperata insa de comentariile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Acesta a semnalat ca politica monetara este suficient de restrictiva si ca un nivel prea ridicat al dobanzii cheie ar pune presiuni de apreciere pe leu.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#BNR, #dobanda, #mentinere, #analisti , #dobanzi