Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

BNR mentine dobanda de politica monetara la 6,25%

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 13:08
742 citiri
BNR mentine dobanda de politica monetara la 6,25%

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat, in sedinta de miercuri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an.

De altfel, Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) estimase ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va decide mentinerea dobanzii de politica monetara la 6,25%. Totodata, membrii asociatiei se asteapta ca rata de politica monetara sa scada la 5,75% la final de 2012 (estimarile variaza intre 4,50% si 7,00%).

La randul sau, Jeffrey Franks, reprezentantul FMI pentru Romania, a declarat anterior ca o eventuala modificare a dobanzii de politica monetara este o decizie care poate fi luata mai tarziu in acest an.

"Este decizia Bancii Nationale a Romaniei daca sa majoreze dobanda sau nu. As spune, insa, ca, in cazul unei majorari a dobanzii cheie, nu trebuie sa ne uitam neaparat la ce se intampla in acest moment cu inflatia, ci care sunt asteptarile pentru urmatoarele 12-18 luni, pentru ca politica monetara necesita o anumita perioada pana sa isi faca efectul. Banca Nationala trebuie sa se uite la modelele sale, care este prognoza de inflatie pentru 2012 si, pe aceasta baza, sa ia o decizie", a afirmat Franks.

Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%.

Tot miecuri, BNR a mai discutat despre gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, conform unui comunicat remis Ziare.com.

BNR va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si consolidarea stabilitatii financiare.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#BNR dobanda politica monetara, #mentinere nivel dobanda politica monetara , #dobanzi