BNR obliga bancile sa spuna adio creditelor cu dobanzi promotionale

Vineri, 22 August 2008, ora 10:34
1203 citiri
BNR obliga bancile sa spuna adio creditelor cu dobanzi promotionale

Bancile comerciale nu vor mai putea scoate pe piata produse de creditare cu dobanzi promotionale dupa ce noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei va fi adoptat. Institutiile bancare apelau la acest "truc" pentru a putea acorda sume mai mari de bani clientilor, fara ca acestia sa faca dovada unor venituri suplimentare.

In urma analizarii acestei practici, Banca Centrala a constatat dobanzile cresteau dupa expirarea perioadei promotionale cu cel putin un punct procentual.

Spre exemplu, in cazul creditelor ipotecare in lei, dobanda medie a unui imprumut deja existent in bilantul bancilor era, in mai 2008, de 10,30%. In schimb, pentru un credit nou, rata medie nu depaseste 9% (dobanda anuala efectiva era de 11,35%). Totodata, o diferenta de 1,4 puncte procentuale poate fi observata si in cazul creditelor ipotecare in euro, scrie Financiarul.

Diferete substantiale intre nivelul dobanzilor platite pentru creditele vechi si cele nou-contractate exista si in cazul imprumuturilor de nevoi personale. Astfel, in luna mai, pentru creditele in euro, dobanda din sold era de 9,11%, in vreme ce rata nominala pentru finantarile noi nu depasea 8,3% (DAE - 11,24%).

In cazul imprumuturilor in lei destinate consumului, diferenta dintre dobanda creditelor vechi si cele noi urca pana la 8,8 puncte procentuale, in favoarea celor vechi.

Nu trebuie uitat faptul ca in bilanturile bancilor sunt si credite acordate in urma cu cativa ani, la dobanzi mult mai ridicate. Totusi, cresterea usoara, de la inceputul anului, a dobanzilor nominale aferente imprumuturilor din sold arata tendinta bancilor de a apela la promotii atunci cand cauta noi clienti, mai scrie publicatia economica.

Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Potrivit raportul ultimei ședințe ale Comitetului de Politică Monetară a Băncii Naționale a României (BNR), din ianuarie și până în august (n.red. a.c) inclusiv, România a importat...
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul României va continua plafonarea adaosurilor la produsele alimentare de bază, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în ziua de 11 octombrie 2024, într-un mesaj postat pe Facebook....
#credite, #dobanzi promotionale, #regulament BNR , #dobanzi
  1. Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
  2. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
  3. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
  4. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  5. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  6. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  7. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  8. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  9. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  10. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%