Bancile comerciale nu vor mai putea scoate pe piata produse de creditare cu dobanzi promotionale dupa ce noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei va fi adoptat. Institutiile bancare apelau la acest "truc" pentru a putea acorda sume mai mari de bani clientilor, fara ca acestia sa faca dovada unor venituri suplimentare.
In urma analizarii acestei practici, Banca Centrala a constatat dobanzile cresteau dupa expirarea perioadei promotionale cu cel putin un punct procentual.
Spre exemplu, in cazul creditelor ipotecare in lei, dobanda medie a unui imprumut deja existent in bilantul bancilor era, in mai 2008, de 10,30%. In schimb, pentru un credit nou, rata medie nu depaseste 9% (dobanda anuala efectiva era de 11,35%). Totodata, o diferenta de 1,4 puncte procentuale poate fi observata si in cazul creditelor ipotecare in euro, scrie Financiarul.
Diferete substantiale intre nivelul dobanzilor platite pentru creditele vechi si cele nou-contractate exista si in cazul imprumuturilor de nevoi personale. Astfel, in luna mai, pentru creditele in euro, dobanda din sold era de 9,11%, in vreme ce rata nominala pentru finantarile noi nu depasea 8,3% (DAE - 11,24%).
In cazul imprumuturilor in lei destinate consumului, diferenta dintre dobanda creditelor vechi si cele noi urca pana la 8,8 puncte procentuale, in favoarea celor vechi.
Nu trebuie uitat faptul ca in bilanturile bancilor sunt si credite acordate in urma cu cativa ani, la dobanzi mult mai ridicate. Totusi, cresterea usoara, de la inceputul anului, a dobanzilor nominale aferente imprumuturilor din sold arata tendinta bancilor de a apela la promotii atunci cand cauta noi clienti, mai scrie publicatia economica.