Ce va face BNR pentru a scadea dobanda la creditele in lei

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 08:29
2029 citiri
Ce va face BNR pentru a scadea dobanda la creditele in lei

Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4,25% in cadrul sedintei din data de 30 septembrie 2013, conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare pana la 4% in luna decembrie 2013, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In prezent, valoarea acesteia este de 4,5%.

Estimarea celor mai multi analisti pentru decembrie 2014 plaseaza dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, dar exista participanti la sondaj care vad posibila o scadere a dobanzii la 3,75%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% pana la finalul anului 2013. In anul 2014, acestea ar putea fi diminuate pana la 12%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la nivelul de 20% pana la finalul anului 2013.

La finalul anului 2014, ele s-ar putea plasa tot la nivelul de 20% conform estimarii celor mai multi analisti, cu toate ca exista un numar de participanti la sondaj care vad posibila o diminuare la 15%.

Potrivit analistului BCR Dorina Cobiscan, BNR va lua aceste decizii, pe fondul scaderii presiunilor inflationiste si al persistentei unei cereri interne slabe.

"Exista premisele unei noi reduceri a dobanzii de politica monetara a BNR, deoarece precedentele modificari in sensul scaderii si-au dovedit intr-o oarecare masura eficacitatea, concretizindu-se printr-o firava crestere a volumului de credite acordate ca urmare a scaderii indicelui ROBOR.

Cel putin in acest moment, o relaxare a creditarii nu va crea, in principiu, un pericol inflationist, riscul cresterii ratei inflatiei fiind generat indeosebi de preturile reglementate", a declarat analistul financiar Tiberiu Voicu.

Economistii sustin ca diminuarea dobanzii de politica monetara ar putea duce la scaderea dobanzilor la creditele in lei, ceea ce in final va avea un efect favorabil si asupra consumului privat.

C.P.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...