Ziare.com

Ce va face BNR pentru a scadea dobanda la creditele in lei

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 08:29

   

Ce va face BNR pentru a scadea dobanda la creditele in lei
Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4,25% in cadrul sedintei din data de 30 septembrie 2013, conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare pana la 4% in luna decembrie 2013, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In prezent, valoarea acesteia este de 4,5%.

Estimarea celor mai multi analisti pentru decembrie 2014 plaseaza dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, dar exista participanti la sondaj care vad posibila o scadere a dobanzii la 3,75%.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% pana la finalul anului 2013. In anul 2014, acestea ar putea fi diminuate pana la 12%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la nivelul de 20% pana la finalul anului 2013.

La finalul anului 2014, ele s-ar putea plasa tot la nivelul de 20% conform estimarii celor mai multi analisti, cu toate ca exista un numar de participanti la sondaj care vad posibila o diminuare la 15%.

Potrivit analistului BCR Dorina Cobiscan, BNR va lua aceste decizii, pe fondul scaderii presiunilor inflationiste si al persistentei unei cereri interne slabe.

"Exista premisele unei noi reduceri a dobanzii de politica monetara a BNR, deoarece precedentele modificari in sensul scaderii si-au dovedit intr-o oarecare masura eficacitatea, concretizindu-se printr-o firava crestere a volumului de credite acordate ca urmare a scaderii indicelui ROBOR.

Cel putin in acest moment, o relaxare a creditarii nu va crea, in principiu, un pericol inflationist, riscul cresterii ratei inflatiei fiind generat indeosebi de preturile reglementate", a declarat analistul financiar Tiberiu Voicu.

Economistii sustin ca diminuarea dobanzii de politica monetara ar putea duce la scaderea dobanzilor la creditele in lei, ceea ce in final va avea un efect favorabil si asupra consumului privat.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1915 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

BNR a reusit sa saraceasca populatia!

Reducand dobanda de politica monetara a dat apa la moara bancilor sa coboare dobanda la depozitele populatiei.
La bancile cat de cat sigure dobanda este sub rata inflatiei. Deci romanul pierde bani cand ii tine la banca.
Aceasta saracire a poulatiei este obiectivul strategic al BNR nu reducerea dobanzii la credite.
Dobanda la credite este oricum exorbitanta pentru ca bancile sunt nesatule.

 

BNR

Bineintzeles ca dobanda la economii e sub rata inflatiei, altfel cum vezi tu un profit din asta. Banca e o afacere, nu organizatie de caritate.
Reducerea dobanzii e un semn bun pentru cei care iau credite, deci pentru afaceri, de asemenea e un semn ca nu trebuie sa tii banii la ciorap, ci sa-i investesti.
Iti recomand sincer ceva lecturi de baza despre finante, pentru ca abordare marxista nu mai merge :-)

@Brasoveanu

Sunt MBA, nu te mai da mare.
Nu sunt de acord cu politica bancilor care a produs o criza mondiala a carei sfarsit nu se vede, poate nu va veni niciodata.
Lasa lozincile capitaliste, astea nu mai merg decat intr-o singura directie: transformarea locuitorilor planetei in sclavii unui guvern mondial.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor