Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

BNR a scazut din nou dobanda cheie - creditele se vor ieftini

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 12:12
2790 citiri
BNR a scazut din nou dobanda cheie - creditele se vor ieftini

Banca Nationala a Romaniei a scazut dobanda cheie la un nou minim istoric, dupa ce o decizie asemanatoare a fost luata in luna noiembrie a anului trecut. Oficialii Bancii Centrale au decis sa reduca cu 0,25% dobanda de politica monetara, aceasta ajungand la 5,75%.

BNR a efectuat, in ultimii doi ani, mai multe scaderi a acestui indice, actiune incurajata, in principal, de incetinirea inflatiei.

Efectul direct il reprezinta cresterea consumului, deoarece atat firmele, cat si populatia, se imprumuta mai ieftin, dobanda pentru creditele in lei fiind mai mica.

Insa o reducere a dobanzii influenteaza negativ leul, depreciindu-l. Acest lucru este valabil doar pe termen scurt, asta pentru ca dobanzile vor ramane relativ ridicate fata de majoritatea statelor UE.

Principala consecinta o reprezinta cresterea inflatiei, iar BNR ia in calcul presiunile inflationiste si previziunile pe termen lung al acestui indice.

BNR a mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

De asemenea, Consiliul de Administratie al BNR reafirma ca Banca Centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Banca Centrala a efectuat o reducere similara in noiembrie, anul trecut, Romania fiind prima dintre tarile emergente ale UE care a facut acest lucru, incepand cu luna mai a anului 2010.

In noiembrie, BNR a scazut dobanda de politica monetara de la 6,25% la 6%, fiind singura decizie de acest gen luata anul trecut.

Pe parcursul anului 2010, acest indice a coborat cu 1,5%, de la 7,5%, la 6%, iar in 2009, scaderea a fost de 2%, de la 10%, la 8%.

Rata rezervelor minime obligatorii in lei, a ramas neschimbata in ultimii doi ani, fiind de 15%, din cauza slabei creditarii in moneda nationala. Nici rezervele in valuta nu au inregistrat o scadere a ratei, deoarece restantele la creditele in valuta catre banci au crescut constant. Aceasta are o valoare de 20%.

Potrivit datelor BNR, creditele in lei restante ale populatiei si firmelor, la nivelul lunii octombrie 2011, se cifrau la 9,361 miliarde de lei, cu 2,17% peste nivelul din luna precedenta, iar a celor in valuta depaseau 11,946 miliarde lei, in crestere cu 3,9%.

Totalul creditelor in lei era de 80,859 miliarde de lei, iar creditele in valuta totalizau 142,172 miliarde de lei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#dobanda de politica monetara BNR, #rezerve minime obligatorii, #BNR , #dobanzi