Daianu: BNR mai are loc pentru noi taieri, dar nu "dramatice"

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 19:16
1811 citiri
Daianu: BNR mai are loc pentru noi taieri, dar nu "dramatice"

Banca Nationala a Romaniei mai are spatiu sa reduca dobanda de politica monetara, in contextul inflatiei scazute, dar institutia nu intentioneaza o mutare "dramatica" in aceasta directie, a declarat Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR, citat de Bloomberg.

"Mai este loc pentru reducerea dobanzii cheie, dar nu va fi o taiere dramatica. Este de bun simt sa credem ca inca este spatiu. Decizia de a nu taia (dobanda cheie - n.red.) cu 0,5 puncte procentuale a fost motivata de opinia ca ar trebui sa lasam mai mult spatiu pe viitor, astfel ca nu sunt singurul care crede acest lucru", a declarat Daianu intr-un interviu la Viena.

BNR da semnalul pentru ieftinirea creditelor: A redus dobanda cheie

Oficialul BNR a mentionat ca aceastea sunt parerile lui si nu reprezinta punctul de vedere oficial al bancii.

Economia Romaniei a crescut peste asteptari in trimestrul al treilea, inregistrand un avans de 3,2% raportat la perioada similara a anului trecut, de la o crestere anuala de 1,4% in trimestrul al doilea. Economistii intervievati de Bloomberg estimasera un avans anual de 1% in perioada iulie-septembrie.

"Si noi am fost surprinsi, insa agricultura a avut o contributie mult mai semnificativa decat am crezut initial", a spus Daianu.

Oficialul BNR estimeaza o crestere economica de 2,5% pentru anul viitor.

BNR a redus la inceputului lunii noiembrie rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variatie de la 2,75% la 2,5%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 16% la 14%. Urmatoarea sedinta de politica monetara este programata pentru 7 ianuarie.

De asemenea, banca centrala a redus prognoza privind inflatia in acest an de la 2,2% la 1,5% si de la 3% la 2,2% in 2015, repozitionarea traiectoriei avand ca resorturi principale persistenta deficitului de cerere, consolidarea pe un palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia si evolutia economica din Europa.

"Vestea buna este ca inflatia scazuta permite sa ne continuam politica de relaxare monetara. Chiar daca nu vom mai taia dobanda cheie, mai sunt rezervele minime. Inca mai este spatiu de manevra, nu suntem blocati ca alte banci centrale", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in timpul prezentarii din noiembrie a raportului trimestrial asupra inflatiei, noteaza Bloomberg.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...