Daianu: BNR mai are loc pentru noi taieri, dar nu "dramatice"

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 19:16
1905 citiri
Daianu: BNR mai are loc pentru noi taieri, dar nu "dramatice"

Banca Nationala a Romaniei mai are spatiu sa reduca dobanda de politica monetara, in contextul inflatiei scazute, dar institutia nu intentioneaza o mutare "dramatica" in aceasta directie, a declarat Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR, citat de Bloomberg.

"Mai este loc pentru reducerea dobanzii cheie, dar nu va fi o taiere dramatica. Este de bun simt sa credem ca inca este spatiu. Decizia de a nu taia (dobanda cheie - n.red.) cu 0,5 puncte procentuale a fost motivata de opinia ca ar trebui sa lasam mai mult spatiu pe viitor, astfel ca nu sunt singurul care crede acest lucru", a declarat Daianu intr-un interviu la Viena.

BNR da semnalul pentru ieftinirea creditelor: A redus dobanda cheie

Oficialul BNR a mentionat ca aceastea sunt parerile lui si nu reprezinta punctul de vedere oficial al bancii.

Economia Romaniei a crescut peste asteptari in trimestrul al treilea, inregistrand un avans de 3,2% raportat la perioada similara a anului trecut, de la o crestere anuala de 1,4% in trimestrul al doilea. Economistii intervievati de Bloomberg estimasera un avans anual de 1% in perioada iulie-septembrie.

"Si noi am fost surprinsi, insa agricultura a avut o contributie mult mai semnificativa decat am crezut initial", a spus Daianu.

Oficialul BNR estimeaza o crestere economica de 2,5% pentru anul viitor.

BNR a redus la inceputului lunii noiembrie rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variatie de la 2,75% la 2,5%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 16% la 14%. Urmatoarea sedinta de politica monetara este programata pentru 7 ianuarie.

De asemenea, banca centrala a redus prognoza privind inflatia in acest an de la 2,2% la 1,5% si de la 3% la 2,2% in 2015, repozitionarea traiectoriei avand ca resorturi principale persistenta deficitului de cerere, consolidarea pe un palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia si evolutia economica din Europa.

"Vestea buna este ca inflatia scazuta permite sa ne continuam politica de relaxare monetara. Chiar daca nu vom mai taia dobanda cheie, mai sunt rezervele minime. Inca mai este spatiu de manevra, nu suntem blocati ca alte banci centrale", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in timpul prezentarii din noiembrie a raportului trimestrial asupra inflatiei, noteaza Bloomberg.

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#BNR taiere dobanda cheie, #BNR taiere dobanda, #BNR dobanda cheie, #dobanda cheie, #dobanda politica monetara , #dobanzi